1. Stručni skup prstenovača Hrvatske

posted in: Događanja, Vijesti | 0

Ove godine održan je 1. Stručni skup prstenovača Hrvatske kojeg je organizirao Zavod za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Skup se održao u Zagrebu, 3. veljače, u prostoru knjižnice akademije.

Program je bio bogat zanimljivostima iz ornitološkog svijeta s naglaskom na prstenovanje ptica, prikazan kroz niz predavanja i rasprava. Neke od tema predavanja bile su o dugogodišnjem radu prstenovačke grupe „Jaki dečki“ koja već godinama prstenuje i istražuje galebove prvenstveno na odlagalištu otpada Jakuševec, istraživanju populacije jastrebače (Strix uralensis) i bjeloglavih supova (Gyps fulvus), o stanju prstenovanja u Europi i EURING-u (organizacija koja koordinira prstenovanje u Europi), o nedostacima u poznavanju selidbe ptica u Hrvatskoj i na koji način možemo to riješiti.

Udruga BIOM je također sudjelovala prezentirajući prstenovački kamp na Učki kojeg organizira već 14 godina, od kraja kolovoza do sredine listopada, kojim se prati jesenska migracija ptica. Prezentirano je i prvo hrvatsko iskustvo u prstenovanju i praćenju populacije gnjezdarica standardnim naporom (CES). Prstenovanje je odrađeno prošle godine (2016) na ornitološkom rezervatu Crna mlaka djelovanjem desetak prstenovača od kojih nekoliko radi u Udruzi.

Kako bi netko mogao prstenovati ptice mora imati prstenovačku dozvolu koju se dobije nakon polaganja prstenovačkog ispita kojeg organizira Zavod za ornitologiju koji je ujedno i Hrvatska prstenovačka centrala. Njihova zadaća je planiranje, organizacija i koordinacija prstenovanja ptica. Hrvatska centrala je jedna od najstarijih centrala u Europi, osnovana davne 1901. godine.

Više o prstenovačkoj centrali i prstenovanju ptica možete pročitati u letcima niže:

100 godina prstenovanja ptica u Hrvatskoj

Prstenovanje ptica u znanosti i zaštiti prirode

Predavanje Ive Šoštarić, Udruga BIOM: “Prstenovački kamp na Učki – zanimljivoti i iskustva”. Foto: Udruga BIOM.

Vezane vijesti

Leave a Reply