Prebrojavanje ptica močvarica na zimovalištima u Međimurju i okolici

posted in: Događanja, Vijesti | 0

Počeli su pristizati izvještaji s ovogodišnjeg zimskog prebrojavanja ptica močvarica (International Waterbird Census, IWC). Udruga ZEUS iz Donje Dubrave koordinirala je prebrojavanje na području sjeverne Hrvatske.

Prenosimo dio teksta objavljenog u Međimurskim novinama o ovom događaju, a cijeli tekst i više fotografija pogledajte na FOTO: Prebrojavanje ptica močvarica na zimovalištima u Međimurju i okolici!

Prebrojavanje ptica koje zimuju na našim prostorima organizirano je od strane Udruge ZEUS iz Donje Dubrave.

Udruga organizira redovito ovu sječanjsku i temeljitu aktivnost od 1999. godine te je ovo bilo 17. Zimsko brojanje, a u svijetu je ovo već 51. godina otkako se prati brojnost i distribucija važnih ptičjih vrsta.

Akcija je posebna po tome što je koordinaciju po prvi puta potpomogla udruga BIOM- BirdLife Croatia, a pridružili su se tradicionalno ZEUS, JU Međimurska priroda, DOPPS-BirdLife Slovenia te Prva i Druga gimnazija iz Varaždina. Na snijegom i ledom pokrivenom području od Varaždina do Donje Dubrave, rijeci Dravi s akumulacijama te šljunčarama diljem Međimurja kao i na toku rijeke Mure ukupno je pobrojano 60.000 ptica.

Dominiraju patkarice, guske, galebovi, čaplje i vranci. Posebnost su orlovi štekavci i određene vrste gnjuraca te omjer u populacijama vrsta koji se promijenio više nego ikad prije. Velikoj različitosti vrsta pridonijeli su klimatološki uvjeti, tj. izuzetno niska temperatura kroz dulje razdoblje što je rezultiralo potpunom zaleđenosti manjih vodotoka i gotovo svih šljunčara. Zato se na akumulacijama hidroelektrana, gdje je zaleđenost bila od 80-100%, zadržao veći broj ptica koje su u velikim jatima bile koncentrirane na malo prostora. Također, vodotoci između hidroelektrana i dalje nezaleđene Mura i Drava bile su prava meka za ptice. Zaista, uz učestale i brojne divlje ptice izuzetno su opažene bjelolice i lisaste guske, bijeli ronac, kokošice, orao štekavac čak 4 primjerka, mali vranac, žutokljuni labud i brojne vrste pataka (patka lastarka, zviždara, crninka, batoglavica, kreketaljka, njorka, glavata, krunata itd…). Promatračima ptica su iz radoznalosti prilazili i posjetitelji marine u Prelogu te su mogli iz prve ruke saznati ciljeve i svrhu akcije. Neke od fotografija s brojanja pronađite i na ZEUSovim stranicama.

prebrojavanje ptica

 

Vezane vijesti

Leave a Reply