Atlas selidbe ptica Hrvatske

posted in: Vijesti, Znanost | 0

Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (ZZO HAZU) krajem 2013. godine izdao je Atlas selidbe ptica Hrvatske. Na 250 stranica formata A4 analizirani su svi nalazi prstenovanih ptica prikupljeni od 1910. do 2009. odnosno inozemni nalazi ptica prstenovanih u Hrvatskoj te hrvatski nalazi ptica prstenovanih u inozemstvu. Prvih 20 strana knjiga donosi uvod u selidbu ptica, metode istraživanja selidbe ptica te kratku povijest znanstvenog prstenovanja ptica u Hrvatskoj te više detalja i izradi i pripremi knjige. Nastavak knjige donosi detalje o 200-ak vrsta ptica za koje postoj dovoljna količina podataka da se obradi. Svaka vrsta je tekstom i crtežom zastupljena na otprilike jednoj stranici, a uz većinu vrsta se nalazi i karta nalaza i/ili lokacija prstenovanja uz označene rute kretanja. Sve vrste kao i uvod u knjigu imaju kratki sažetak na engleskom jeziku.

Autori tekstova su većinom djelatnici ZZO HAZU, dok su dio tekstova pisali i djelatnici i članovi BIOM-a te ostali ornitolozi iz Hrvatske.

Knjiga je tiskana u 300 primjeraka od kojih će značajan dio biti podijeljen prstenovačima, institucijama i knjižnicama. Drugim riječima, teško da će svi koji će to htjeti doći do svog primjerka, ali prema najavama kolega iz Zavoda za ornitologiju cjelovita knjiga će biti dostupna u pdf formatu. Do tada, primjerak uvijek možete prelistati u BIOM-u.Atlas selidbe ptica hrvatske

Atlas selidbe ptica Hrvatske - primjer teksta

Vezane vijesti

Leave a Reply