Bogatstvo ptica u PP Vransko jezero

Dana 2. veljače obilježava se Svjetski dan močvarnih staništa. Na taj datum, 1971. godine u Ramsaru je prihvaćena Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti tzv. Ramsarska konvencija. U Hrvatskoj se nalazi pet ramsarskih područja, Lonjsko polje, Kopački rit, Crna mlaka, delta Neretve i Vransko jezero, koje je naknadno uvršteno 2013. godine.

Močvarna područja su od velike važnosti i za ptice močvarice koje na njima obitavaju. Upravo su ptice karakteristika najmlađeg ramsarskog područja u Hrvatskoj, Parka prirode Vransko jezero, čiji je dio i ornitološki rezervat. U Parku obitava čak 256 vrsta ptica, a u najvećem broju su prisutne tijekom zime.

Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero ističe da je zadaća Parka očuvanje prirode, posebice jer su močvarna staništa uslijed gospodarskih zahvata u prostoru gotovo iščezla. Ističe i da je ornitološki rezervat Vranskog jezera “jedan od najvećih europskih tranzitnih aerodroma” za ptice tijekom migracije između sjevera Europe i Afrike.

Iako u rezervatu obitava velik broj ptica, i dalje ih ugrožava suživot sa stanovnicima tog područja, čija je glavna djelatnost poljoprivreda te smatraju ptice “štetočinama”. Katičin se nada da će poticaji i programi ministarstva potaknuti stanovnike ovoga kraja da se okrenu stočarstvu, djelatnosti koja omogućuje suživot s pticama, za razliku od poljoprivrede.

Trend smanjenja biološke raznolikosti nije zaobišao niti Park prirode Vransko jezero, te je važnost edukacije mlađih naraštaja o važnosti ovakvih ekosustava sve veća.

Izvor: Radio Zadar

 

I

Vezane vijesti

Leave a Reply