Bregunice i pčelarice na šljunčari kod Preloga

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

Bregunica (Riparia riparia) i pčelarica (Merops apiaster) ptice su koje gnijezde u strmim riječnim obalama ili odronima zemlje nešto udaljenijima od vode. U takvim zemljanim odronima, smještenima uz rub jedne šljunčare kod Preloga u Međimurju, obje vrste počele su graditi kolonije. Početkom svibnja ove godine koloniju bregunica činilo je osamdesetak gnijezdećih parova, a koloniju pčelarica njih najmanje 5. I bregunice i pčelarice na istoj su šljunčari zabilježene već ranijih godina, no ne u tolikom broju, što osobito vrijedi za bregunice.

Šljunčara na kojoj se ptice gnijezde u vlasništvu je tvrtke Eurobeton d.d. iz Preloga, koja je po opažanju kolonije upoznata sa stanjem i s važnošću očuvanja gnijezda. O tome je obaviješteno i nekoliko udruga i organizacija koje su spremno ponudile podršku u zaštiti gnjezdilišta. JU Međimurska priroda tako je u najkraćem roku izašla na teren i sa susretljivom upravom tvrtke dogovorila zaštitu područja na kojem se ptice gnijezde, pri čemu se tvrtka obvezala da će pticama omogućiti nesmetano gniježđenje.

Radi nedostatka prirodnih strmih obala uz rijeku Dravu kod Preloga, koja je osamdesetih godina obzidana u 11 km dugačko akumulacijsko jezero, ptice prihvaćaju i manje pogodna staništa na kojima toleriraju prisutnost ljudi i umjerenu buku. U slučaju kolonije kod Preloga radi se o zemljanim odronima udaljenim dvjestotinjak metara od vode iz koje se vadi šljunak i vrlo rahloj mješavini zemlje i pijeska (tzv. jalovina) u kojoj ptice kopaju tunele. Praćenjem stanja na gnjezdilištu tijekom svibnja, primijećeno je više manjih odrona zemlje (osobito nakon obilnijih kiša) i nekoliko klizišta i pukotina koje također prijete urušavanjem. Moguće je da je radi toga dio bregunica, njih najmanje 30 parova, sredinom svibnja preselio na susjednu šljunčaru, gdje je uspostavljena nova, manja kolonija.

Danas je na šljunčari Eurobetona kod Preloga ostalo gnijezditi tridesetak parova bregunica i najmanje 5 parova pčelarica. Nadamo se da će ptice koje su prihvatile to stanište imati što uspješnije gniježđenje.

 

Luka Hercigonja

 

Bregunica by Luka Hercigonja
Bregunica by Luka Hercigonja

 

Kolonija bregunica by Luka Hercigonja
Kolonija bregunica by Luka Hercigonja

 

Pčelarica na gnijezdu by Luka Hercigonja
Pčelarica na gnijezdu by Luka Hercigonja

 

Pčelarica by Luka Hercigonja
Pčelarice by Luka Hercigonja

Vezane vijesti

Leave a Reply