Briga za ptice zimi u vlastitom dvorištu

Ovaj tjedan na mail adresu Udruge BIOM došla je poruka zaljubljenika u ptice koji se samoinicijativno brine za njih tijekom zime. Tijekom hranjenja ptica ove zime susreo se s problemom agresivnog brgljeza koji ne dopušta ostalim pticama da se približe hranilici. Ukoliko i vi imate problema s pticama koje “svojataju” hranilice, predlažemo vam da hranu rasporedite u više hranilica i tako omogućite i ostalim pticama da se nesmetano hrane. Još jednom pohvaljujemo ovakvu inicijativu i potičemo i ostale koji hrane ptice tijekom zime da nam se jave sa svojim pričama ili pošalju fotografije svojih hranilica. U nastavku donosimo njegovu priču.

Živim u Sesvetama u neposrednoj blizini šume (kojih 300injak metara) i počeo sam sa dohranom ptica negdje oko sredine prosinca kada su se temperature počele kretati oko nule.
Pošto je ova godina bila poprilično dobra za orahe nakupila se jedna solidna količina koju koristim za osobne potrebe, a sve one koji ne djeluju za ljudsku prehranu kada ih razbijam (crna ljuska ili malo nagriženo i zagađeno izmetom različitih ličinki) nudim u jednom običnom podlošku na vanjskome stolu. To su u biti zdravi orasi samo što ti neki sitni “loši” dijelovi jako neugodno djeluju na okus kada ih se jede.
Uz to redovito postavljam i komade čistog svinjskog sala koje s vremena na vrijeme gricnu sjenice, a ponekad naleti i djetlić. Imam par grlica koje redovito sjede na grani trešnje ili oraha i kojima sam zajedno sa vrapcima ponudio manje sašrotani kukuruz i pšenicu domaćeg uzgoja.
Sve skupa do sada sam primjetio 5-6 velikih i 1 malu sjenicu, 3-4 zebe i još nekoliko ptica koje ne mogu raspoznati. Uz to redoviti je gost crvendać i s vremena na vrijeme 1 ili 2 batokljuna trešnjara koji se hrane suhim sjemenkama trešnje i višnje koje su ostale visjeti na stablu.
I tu dolazim do svog problema, naime, prije 2 dana se pojavio brgljez kojeg osobno do sada nisam uopće ovdje viđao i nije bilo nekih naznaka da će biti problema, ali kako ovo tipkam prošlo je sigurno 2 sata u kojima sam 2 puta nadopunio hranilice i u kojima ima stvarno obilje oraha, ali on ta posljednja 2 sata neprestano/neumorno jede i ne dopušta niti jednoj drugoj plahoj ptici da se približi niti jednoj od tih hranilica. Neznam da li je to pitanje konkurencije/kompeticije za istu vrstu hrane, odnosno ako ptica “skuži” da će hrane uvijek biti možda i dopusti drugima da se hrane pored nje ili je brgljez jednostavno zacrtao teritorij i to je gotova priča?

Usput rečeno, zadnjih 5 godina stalno i postepeno povećavam populaciju solitarnih pčela (trenutno sam na 1000 kukuljica), a u proljeće planiram napraviti i kućicu za šišmiše kojih isto svake godine imam po nekoliko komada,a znam da su vlo korisni zbog svoje ishrane koja se bazira uglavnom na kukcima.

 

hranilica sa masti mješavina sjemenki u hranilici mješavina sjemenki u hranilici

Vezane vijesti

Leave a Reply