Europske organizacije za zaštitu okoliša zahtijevaju zabranu diklofenaka, veterinarskog lijeka koji ubija supove

SEO / BirdLife, SPEA (BirdLife u Portugalu), Vulture Conservation Foundation, BirdLife Europe i WWF ponovno pokreću kampanju za zabranu veterinarskog lijeka diklofenaka u Europi, posebno u Španjolskoj, Italiji i Portugalu, tri zemlje Europske Unije, u kojima živi najviše europskih supova. Protuupalni lijek, koji je za ljude bezopasan, potencijalno može ubiti tisuće strvinara te je njegovo korištenje nepotrebno dok postoje jednako učinkoviti alternativni lijekovi.

Nova kampanja, pokrenuta zajedno s web stranicom podrške i javnom peticijom, kojom se traži potpora građana (http://www.banvetdiclofenac.com/en/home/), donosi najnovije informacije o odobravanju, komercijalizaciji i riziku upotrebe diklofenaka u Europi. Isto tako, jasnom porukom poziva ljude da se aktiviraju u zaštiti europskih supova. Putem komunikacijskih alata, vodeće organizacije će koordinirati strategiju i zagovaračku akciju na nacionalnim razinama i na razini EU (od veterinara i poljoprivrednika do lokalnih/regionalnih uprava i Europske Komisije). U idućih nekoliko mjeseci objavit će video poruku popraćenu dodatnim aktivnostima na razini EU.

Ptice budu izložene lijeku hraneći se strvinama životinjama koje su njime bile tretirane. Poguban učinak na supove otkriven je u Indiji, gdje je diklofenak, utvrđen tek u 1% strvina krava, do ruba izumiranja (99%) doveo 5 vrsta supova: bjeloleđeg, crvenoglavog, crnoglavog, mrkog i indijskog supa. Korištenje diklofenaka sada je zabranjeno u Indiji, Nepalu, Bangladešu, Iranu i Pakistanu, što je usporilo pad populacije strvinara u tim zemljama.

Usprkos katastrofalnim posljedicama, veterinarska upotreba diklofenaka dozvoljena je od strane Europske Unije te od nacionalnih vlada Španjolske i Italije. U Portugalu, nadležna tijela tek procjenjuju njegovo odobravanje. Osim toga, Španjolska agencija za medicinske i sanitarne proizvode (AEMPS) izvješćuje da od diklofenaka može uginuti oko 6 tisuća bjeloglavih supova godišnje. To znači godišnji pad populacije za više od 7%.

„Zabrana veterinarske upotrebe diklofenaka nije samo pitanje zdravog razuma, već i stvar zakona. Mjere predostrožnosti, koje podrazumijevaju izbjegavanje nepotrebnih rizika, temelj su svih regulacija zaštite okoliša u Europi. Odobravanje lijeka s potencijalno smrtonosnim učinkom na zaštićene ptice nije u skladu s pravnim mjerama koje ih štite,“ objašnjava Iván Ramírez, voditelj zaštite u BirdLife Europe & Central Asia.

Supovi su prirodna sanitarna služba. Oni ne ubijaju svoj plijen, već jedu meso uginulih životinja te tako pomažu u suzbijanju širenja zaraze. Usto, smanjuju potrebu tretiranja i spaljivanja tisuća tona životinjskog otpada svake godine, što uštedi milijune eura namijenjenih za zbrinjavanje otpada te smanjuje emisiju stotine tisuća tona CO2 godišnje.

Usprkos tome, supovi su jedna od najugroženijih skupina ptica na Zemlji, a 16 od 23 vrste prijeti opasnost od izumiranja. U ovom kontekstu, Španjolska, kao dom 95% europske populacije bjeloglavih i supova starješina, ima ključnu ulogu u njihovoj zaštiti. Budućnost i preživljavanje supova, toliko bitnih vrsta, ovisi o angažmanu i predanosti građana Europe te političkih čelnika, što je i cilj kampanje www.banvetdiclofenac.com

Više o supovima i diklofenaku: birdlife.org

Podržite kampanju svojim glasom: http://www.banvetdiclofenac.com/en/act/

Vezane vijesti

Leave a Reply