Gniježđenje šljuke bene u Istri

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

Pino Peteh iz Žminja u lovištu “Zec” Žminj, 25. ožujka pronašao je šljuku kako sjedi na jajima.

Šljuka se digla tek kada je došao na udaljenosti od nje cca 1 m. Drugog dana pokušalo se šljuku fotografirati, ali je ista poletjela kada se došlo na udaljenost od 7 – 8 metara. U gnijezdu se nalazilo 4 komada jaja. Prije nekoliko dana mjesto gniježđenja ponovo se obišlo ali u njemu su bile samo – ljuske. Ženka je ptiće vjerojatno premjestila na drugo mjesto.

Gnijezdo šljuke bene

Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) je tradicionalna divljač na području Republike Hrvatske. Tijekom proljetnih i jesenskih seoba na sjever šljuke se zadržavaju i u našim lovištima. Prve šljuke pojavljuju se početkom ožujka i zadržavaju se do polovice travnja, a smatra se da vrhunac njihove brojnosti pada na Josipovo (19. ožujka).

Što se staništa tiče, šljuke preferiraju vlažna tla prekrivena listincem, tj. mlade šume graba, hrasta i branjevine breze. Razlog ovoj izbirljivosti u pogledu staništa leži u načinu prehrane – šljuke svojim dugim kljunom buše i prevrću tlo. To je nemoguće na suhom i tvrdom tlu.

Parenje šljuka pada u ožujku i travnju. Predigra samom činu parenja je svadbeni let i svadbeni ples. Mužjak ostaje uz ženku dok ne snese jaja (četiri u prosjeku). Na njima ženka leži oko tri tjedna i sama se kasnije brine o potrkušcima. Gnijezdeća populacija šljuke bene u Hrvatskoj je kritično ugrožena.

Preuzeto sa LOVAC.info portala.

Vezane vijesti

Leave a Reply