HEP ODS sudjeluje na projektu Zlatovrana u Hrvatskoj – povratak s ruba

 

​Stupovi distribucijske mreže HEP ODS-a postali su dom još jednoj strogo zaštićenoj vrsti ptice. Ovog puta ne radi se o bijeloj rodi već o nešto manje poznatoj te, nažalost, vrlo ugroženoj i rijetkoj vrsti – zlatovrani.

Foto: Bariša Ilić, Elektrodalmacija Split

Na području Elektrodalmacije Split i Elektre Zadar na stupovima srednjenaponske distribucijske mreže postavljeno je preko 20 drvenih kućica namijenjenih za gniježđenje ptice zlatovrane.

HEP ODS odazvao se pozivu Zavoda za ornitologiju HAZU i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za sudjelovanje na projektu Zlatovrana u Hrvatskoj – povratak s ruba. Glavni cilj projekta je povećati njenu populaciju i područje gniježđenja zlatovrane u Hrvatskoj odnosno smanjiti rizik od izumiranja ove vrste u našoj zemlji.

Zlatovrana je kritično ugrožena ptičja vrsta u Hrvatskoj čija je ukupna hrvatska populacija procijenjena na manje od 20 parova. Jedan od važnih razloga njene ugroženosti upravo je nedostatak povoljnih mjesta za gniježđenje. Uključivanje HEP ODS-a u projekt vrlo je važno jer omogućuje postavljanje kućica usred velikih travnjačkih ili obradivih površina na kojima nema stabala ili je njihov broj ograničen.

 

Izvor: Večernji list – Vijesti – HEP ODS sudjeluje na projektu Zlatovrana u Hrvatskoj – povratak s ruba

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/hep-ods-sudjeluje-na-projektu-zlatovrana-u-hrvatskoj-povratak-s-ruba-1169112

 

Vezane vijesti

Leave a Reply