Hrvatske rode i građani za sigurniji put ptica selica – Libanon mijenja svoje zakone

 

Uz inicijativu samog predsjednika Aouna te velik trud i brojne inicijative libanonskog BirdLife partnera postignut je sporazum o zajedničkoj suradnji vlade i civilnih organizacija u borbi protiv krivolova. Ovom velikom koraku prema osiguranju selidbenog puta brojnih ptica među kojima i naših roda, doprinijelo je i otvoreno pismo g. Stjepana Vokića koji godinama brine o Malenoj i Klepetanu kao i inicijativa SOS Tesla

Hrvatske rode dirnule libanonskog predsjednika

Mjesec dana nakon što je Stjepan Vokić, čovjek koji već 25 godina brine o Malenoj i Klepetanu, uputio emotivni apel predsjedniku Libanona tražeći ga da spriječi ubijanje ptica selica iznad te zemlje, gotovo svi najveći Libanonski mediji prenijeli su njegovu poruku i tako osigurali da ona dođe i do samog predsjednika.

Na povijesnom sastanku na kojem je predsjednika Libanona predstavljala njegova kći Claudine Aoun, za isti stol su sjeli predstavnici udruga za zaštitu ptica Society for Protection of Nature in Lebanon (SPNL) i Committee Against Bird Slaughter (CABS) s predstavnicima Libanonske organizacije lovaca. Postignut je iznimno važan dogovor u kojem stoji kako će svi oni zajedno i transparentno cijelu sezonu nadzirati aktivnosti lovaca, a vlada iz Beiruta je dala dodatnu garanciju kako će najstrože kažnjavati sve prekršitelje, odnosno one koji će ilegalno pucati po rodama koje migriraju preko njihove države.

Libanonski predsjednik Michel Aoun s Klepetanovim perom

Početak kampanje

Predsjednik Libanona Michel Aoun ranije je ove godine pokrenuo kampanju s ciljem zaštite ptica selica koje ove sezone prelijeću preko Libanona. Aoun ističe kako treba implementirati strože zakone kako bi se zabranio lov na ptice selice. Njegovu su kampanju podržali „Društvo za zaštitu prirode Libanona (SPNL, BirdLife partner u Libanonu) i BirdLife International u nadi da će doprinjeti boljoj zaštiti ptica.

Predviđeni zakoni koji se planiraju provoditi u potpunosti trebali bi kažnjavati sve prekršaje učinjene na štetu ptica, a uključivali bi i posebne lovne dozvole za određene vrste te određivali trajanje lovne sezone. U rujnu prestaje zabrana lova koja je do sad bila na snazi u Libanonu, zbog čega bi, ukoliko se ništa ne poduzme, rode i ostale ptice selice mogao dočekati još crnji scenarij.

Pritisak javnosti

Ptice selice prelaze 11 000 km na putu kroz Europu, Aziju, Sinajsku pustinju i Crveno more, a u Libanonu moraju proći kroz pojas od 200 km u kojem je dopušten lov. Znanstvenim praćenjem ptica selica utvrđeno je da velik broj ptica koje prolaze tim područjem strada.

Libanon se zbog toga našao pod velikim pritiskom međunarodnih organizacija i javnosti. Kritike su upućene na račun dekriminalizacije lova na ptice selice na tom vrlo bitnom selidbenom putu mnogih ugroženih vrsta.

Krivolov je u Libanonu društveno opravdan, a ljudi ga prakticiraju iz hobija. Procjenjuje se da Libanonci godišnje ubiju više od 2,6 milijuna ptica. Popis ptica Libanona broji 327 vrsta koje se redovito opažaju, a više od polovice ih se ilegalno ubija.

Krivolovac s ubijenim pticama pjevicama

Svoj je zahtjev za primjenom zakona o lovu predsjedniku Aounu uputila i „SOS Tesla – Save White Storks“. Građanska inicijativa inspirirana pričom o Malenoj i Klepetanu, a potaknuta tragičnim događajem u kojem je svoj život izgubila bijela roda označena GPS-om u Hrvatskoj pokrenula je peticiju koja je prikupila više od 7200 potpisa. Od četiri rode opremljene GPS odašiljačima u Hrvatskoj u sklopu projekta SOS Stork, samo je jedna preživjela, Leta. Ubijanje Tesle u travnju ove godine pokrenulo je lavinu reakcija građana što je rezultiralo njihovim okupljanjem u jedinstvenu i hvalevrijednu inicijativu.

Angažman predsjednikove kćeri

Prije mjesec dana, Patricia Zurita, glavna izvršna direktorica BirdLife International-a uputila je otvoreno pismo kćeri libanonskog predsjednika i njegovoj savjetnici, Claudine Aoun Roukoz, pozivajući je na suradnju zajedno s SPNL-om. BirdLife International i njihov libanonski partner predsjedniku Aounu i Ministarstvu okoliša nude svoje ekspertize u njihovom nastojanju zaštite bogate bioraznolikosti i staništa te osiguravanju razumnog trajanja lovne sezone.

U pismu ističe dugogodišnji napor SPNL-a u borbi protiv smanjenja brojnosti ptičjih populacija i degradacije staništa. Njihove brojne inicijative već se uspješno provode u suradnju s vladom, ali i lokalnim zajednicama. Ono što SPNL promovira je koncept odgovornih lovnih područja u kojima je lov pod nadzorom sigurnosnih službi, Šumskih čuvara i lokalne policije.

Claudine Aoun Roukoz s Axelom Hirschfeldom, operativnim direktorom CABS-a | CABS

Suradnja vlade i nevladinih organizacija

Nakon ovog pisma održan je sastanak u predsjedničkoj palači na kojem su sudjelovali predstavnici SPNL-a, Ministarstva okoliša, Ministarstva poljoprivrede i vojske. Dogovoreno je da će SPNL do kraja svibnja 2017. razviti i koordinirati Smjernice i akcijski plan sa svim potrebnim aktivnostima, zaduženjima i planiranim proračunom, a koji će trajati tri godine. Smjernice i akcijski plan bit će predstavljeni na „Nacionalnoj konferenciji o odgovornom lovstvu“.

Nedavno je održan još jedan sastanak SPNL-a, CABS-a, predstavnika lovačkih udruženja i vladinih dužnosnika povodom Svjetskog dana ptica selica. Dogovoreno je da će SPNL, CABS i lovci provoditi nadzor iduće lovačke sezone, a Claudine Aoun Roukoz, obećala je da će vlada nastojati kažnjavati sve krivolovce koji budu uhvaćeni.

Rode na migraciji u libanonskom području važnom za ptice | SPNL

SPNL se bavi situacijom s krivolovom kao svojom temeljnom aktivnošću još od osnutka 1984. godine, usto radeći na uspostavi zaštićenih područja.

CABS je organizacija koja se bori protiv hvatanja i ubijanja ptica izravnim djelovanjem i akcijama. Osnovana je u Njemačkoj, a djeluje u zemljama južne Europe i Mediterana. Ove će godine surađivati s udrugom BIOM u Hrvatskoj.

 

Izvori:

HRT – Magazin – Predsjednik Libanona primio Klepetanovo pero i krenuo u rješavanje problema ubijanja roda

spnl.org

change.org – Make the sky over Lebanon safe for storks and other migrating birds

Vezane vijesti

Leave a Reply