Ilegalno ubijanje ptica – Delta Neretve

Napisao: Ivan Budinski

Problem ilegalnog ubijanja ptica na jugoistoku Europe je odavno prepoznat od njemačke fondacije EuroNatur i švicarske fondacije MAVA. U svrhu umanjivanja tog problema osmišljen je projekt „Adriatic Flyway“, kojem se od 2013. pridružila i Udruga BIOM te preuzela vođenje tog projekta na najkritičnijem području u Hrvatskoj – Delti rijeke Neretve.

O težini problema svjedoči i činjenica da se za potvrdu krivolova ne mora niti otići do Delte, dovoljno je samo otvoriti neki od zemljopisnih preglednika (npr. Google Earth) gdje se lako uočavaju umjetna jezerca iskopana u trščacima – plane. Do svakog od tih jezeraca vodi i uski kanal kroz trščak, a na svakom se nalazi i malo drveno sklonište koje služi kao zasjeda za lov, a sve je vidljivo na snimkama. Lovna jezerca su vidljiva i u zaštićenim područjima u kojima je lov zabranjen već desetljećima. Tolika konverzija prirodnih staništa svrsi (krivo)lova, koja se obavlja čak i u zaštićenim područjima, neosporan je dokaz loše implementacije zakona u tom području.

U sklopu projekta „Adriatic Flyway“ organizirali smo radionice na kojima su sudjelovali predstavnici lokalnih lovačkih društava, policije, nadležnih tijela lokalne i državne vlasti, ali i svi zainteresirani pojedinci. Kroz samu radionicu ubrzo su se iskristalizirali problemi provedbe zakona u takvom labirintu kanala, jezeraca i pristupnih puteva. Predstavnici lovaca jasno su se odrekli bilo kakvog lova u zaštićenim područjima i potvrdili da su to sve krivolovne aktivnosti, ali da niti oni sami nemaju dovoljne ovlasti za kontrolu u zaštićenim područjima. Predstavnik policije je prikazao problematiku s vlastite strane: premali broj policajaca koji teško pronalaze vrijeme za takvu aktivnost koja je vremenski vrlo zahtjevna.

Treba znati da se kontrola lova inače provodi na prometnim punktovima, križanjima cesta, izlascima s planine ili polja. Na neretvanskom području tako nešto nije moguće i mali broj policajaca ne može kontrolirati takvo područje.

Još jedan, tek djelomično riješeni problem je i lov na moru koji je zabranjen na cijelom području Republike Hrvatske. Taj problem je uglavnom riješen na tzv. Velikom Ušću, gdje je lak pristup automobilom, a time i kontrola. To pokazuje da ipak postoji volja za implementacijom zakona, naravno tamo gdje je to tehnički olakšano.

Cijela Delta Neretve je dio ekološke mreže Natura 2000 Europske unije. Među brojnim prirodnim vrijednostima, zbog kojih je područje i proglašeno zaštićenim, posebno se ističu ptice s čak 64 kvalifikacijske vrste. Nadamo se da će barem europska legislativa ojačati zaštitu prirodnih vrijednosti koja se već desetljećima ne provodi po nacionalnim zakonima. Mi smo počeli, zajedno s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, raditi na Planu upravljanja ekološkom mrežom Delta Neretve.


Ovaj članak objavljen je u 1. broju Pogleda u divljinu, godišnjeg časopisa Udruge Biom.

Vezane vijesti

Leave a Reply