Nedavno smo promatrali remek djela fotografa na netu, pa rekoh kako da dođem u dogovarajuću poziciju, a da ne spadnem na prosjački štap dok kupujem fototeleskopsku opremu. Eh, pa kupio sam u KTC-u kišnjaču, plastificirano nepromočivo tamnozeleno odjelce za 50KN. Ima da se isplati, dok se dodatno kamufliram u šumarku. Naravno složit ću si, uz pomoć moje drage, kapu sa mrežicom protiv pčela, ovaj, komaraca i kamuflažnu navlaku za fotoaparat koji je inače sjajno srebrne boje. Još dok upotrijebim prirodni materijal iz okoline zasjede, moj vojni rok neće propasti uzalud A dok padne snijeg do koljena navući ću bijelu navlaku, kućne proizvodnje naravno!
a da se pokušaš praviti mrtav , ležiš na podu dok ne dolete lešinari i iznenadiš ih blicem
_________________ ""...., pojedinci uzimaju kontrolu i ograničavaju zauvijek ljudsku maštu i mogućnost razumijevanja postojanja drugačijeg života osim materijalnog ."
Darkec
Naslov:Postano: Utorak, 06 Rujan 2005
Status: Offline
Ali što želiš reći, da mi je naum uzaludan?
josip
Najbolje da ideš u zelene beretke ili marince prije a nakon toga još teže "promatranje ptica"
Ako se misliš stvarno ozbiljno baviti slikanjem onda stvarno trebaš napraviti čeku i malo nabaciti ratne boje ali za obično praćenje mislim da nije potrebno evo ja par dana već idem do obližnje riječice sjednem na most i umirim se , i mogu reći da su ptice flegmatične an mene ili imam jedno od poznatih lica !
_________________ ""...., pojedinci uzimaju kontrolu i ograničavaju zauvijek ljudsku maštu i mogućnost razumijevanja postojanja drugačijeg života osim materijalnog ."
Darkec
Pa, za sad su od mene odlepršale kljunom bez obzira: škanjci, bijela čaplja, svračci, divlje patke, crne liske, pupac, golub grivnjaš i još neke koje su pjevale ali nisam doživio da ih promotrim. Možda se krećem na terenu gdje ptice ne borave blizu ljudi... Zapravo zamišljam da se zamaskiram negdje u grmlju, u zaraslom šumarku ili u šašu, nepomičan. Dok iskušam tehniku (za tjedan, dva ili tri ) prezentirat ću vam rezultate, makar samo žabe posliko
josip
Ajd samo uslikaj nešto i pokušaj uživati !!
Štrok
Naslov:Postano: Srijeda, 07 Rujan 2005
Za ozbiljno fotografiranje u pravoj divljini morao bi imati skrovište, osobito ako nemaš jaku opremu pa moraš slikati izbliza. To se može kupiti i gotovo, ali košta. Jeftinije je sam nešto skrojiti (ili se ulizivati onoj maloj plavoj susjedovoj koja zna s iglom) od vojničkih šatorskih krila (raspitaj se među susjedima, toga je ostalo iza rata koliko hoćeš i uz malo truda možeš skupiti nekoliko komada) ili turističkih šatora (opet kod susjeda, ali i u Kauflandu i sl. se da naći jeftinih šatora - najčešće rasparenih - iz kojih možeš upotrijebiti cijevi i platno).
Naravno da su najbolje maskirne boje, ali je najvažnije razbiti konturu. Ako si skriven u jarkocrvenom šatoru, za ptice je to još uvijek dio pejzaža. Ali, ljudska figura i u maskirnom odijelu je - ljudska figura. Jako je teško biti neprimjetan (morao bi biti posve nepokretan, a to ipak nije izvedivo).
Ako, pak, samo promatraš pa je nepraktično hodati u šatoru, zgodno je biti što neupadljiviji. Za razbijanje konture važno je imati odjeću koja je puna šara. Od boja, najvažnije je da nemaš ništa bijelo. Iz nekog razloga bijela boja ih najviše plaši. Iako ptice dobro razlikuju boje, važnije je da odjeća bude što šarenija (u smislu da je dezen pun mrlja i fleka) nego da su to baš maskirne boje.
U vezi gorespomenutog šatora, baš me zanima bi li se mogla koristiti burka. To je manje-više šator u kojem hodaš, a crna boja je prilično neupadljiva.
Za slikanje u urbanim uvjetima je lakše, jer su te vrste ipak manje plašljive. Tada je skoro pa dovoljno biti miran na odabranom mjestu, ma što oblačio. Nakon nekog vremena se smire i približe.
Zadnja promjena: Štrok; Srijeda, 07 Rujan 2005; ukupno mijenjano 1 put.
Darkec
Za bijelu boju sam pretpostavio, jer kad god usmjerim fotić prema ptici, ona zbriše. A za crnu boju znam da je neupadljiva, to vrijedi i za ljude. Mogao bih raditi zaklone od odsječenog granja i slično. Hvala na savjetima!
Štrok
Prigovaram: nije prihvatljivo da siječeš grane svaki put kad nešto želiš slikati. Fotografiranje MORA biti bez štete po objekt koji slikaš, ali i po okoliš. Sječa grana i sve tome slično je uništavanje staništa i to je moj principijelni stav bez obzira koliko malo sjekao, ok?
Zadnja promjena: Štrok; Srijeda, 28 Rujan 2005; ukupno mijenjano 1 put.
Darkec
Čim sam pritisnuo enter sjetio sam se tih činjenica i zapitao se da li će biti reakcije. Jako dobro! A sad da se malo izmotavam: da li je prihvatljivo kotistiti otkošenu visoku travu, šaš, otpalo granje i lišće? Razmatram sve opcije, pa između ostalog i to da u "divljinu" ne nosim puno tereta. Naravno, trenutno ne namjeravam tamo negdje provoditi nekoliko dana... U svakom slučaju obećavam da ću prihvatiti sve savjete i neću ugrožavati prirodni okoliš!
Štrok
Princip djelovanja kaže:
-> Ne odnesi ništa osim fotografija.
-> Ne ostavi ništa osim tragova stopala.
Kraće: "Ostavi kako si našao!"
Ako se toga držiš, nećeš pogriješiti.
Darkec
Naslov:Postano: Četvrtak, 08 Rujan 2005
Štrok (napisa):
-> Ne ostavi ništa osim tragova stopala.
Nosim broj 46...
OK!
::db::
Naslov:Postano: Utorak, 20 Rujan 2005
Ako se želiš približiti pticama pazi da ih ne uznemiravaš naročito ako su na gnijezdilištu i ne pokrivaj se najlonom ili nepropusnim platnom da se ne napariš. Sve ostalo je rečeno.
Sretno i uvjek se radujem lijepim fotkama!
Darkec
Naslov:Postano: Srijeda, 28 Rujan 2005
Ehm, imao sam pokus ovaj vikend, 50m od moje kuće. Tamo se nalazi susjedov ribnjačić dimenzija 40x10m, izdaleka sam vidio 2 patkice. I mislio sam dvije patkice, OK, sad ću se došuljati, po običaju spazit će me na 60m, odletjet će. No umjesto da u normalnim prijašnjim okolnostima nastavim šetnju prema livadama, inflitrirat ću se, maskirati i zaskočiti dvije patkice dok se vrate
Ali ovako je bilo. Spazile su me na 60m, odletjele, ja nastavio prema žbunju, a kad ono srce mi otkazalo nakon 10-tak koraka kad je iz šaša izletjelo 20-30 divljih pataka Nisam ni sanjao da ih ima toliko, a da ni jednu nisam vidio. Naravno nisu se vratile u idućih sat vremena koliko sam čekao u ovom pokusu.
Što je pouka? Nisam uspio ispuniti zahtjev da ih ne uznemiravam. Zapravo nisam znao koga sve i koliko uznemiravam. Morat ću preispitati taktiku i postupke. Da li da se neprimjetno približim na sigurnu udaljenost? A možda je ribnjačić premali. Da je neko veće jezero možda bi sletjele na drugi kraj, a ja bi mogao čekati i slikati koliko hoću. Hm, hm, koje muke...
Štrok
Naslov:Postano: Srijeda, 28 Rujan 2005
Na taj način nikad nećeš posve uspjeti.
Koraci:
1) Unaprijed proučiti teren i procijeniti najzanimljivija mjesta za snimanje (uključujući parametar ne-ometanja). - recimo da već znaš kako želiš snimati na ovom jezercu.
2) Unaprijed prirediti teren - u ovom slučaju to znači da napraviš zaklon već ranije.
3) Doći prije objekta snimanja ili barem neprimjetno - dok je još mrak prelaziš navedenih 50 m.
4) Strpljivo čekati.
5) Strpljivo čekati.
6) Strpljivo čekati.
7) Snimiti jednu dobru sliku i 50 loših - što više nije problem uz digitalce. Ranije bi te to stajalo uništenih filmova.
Strpljivo čekati, gablec u tišini.
9) Strpljivo čekati.
10) Strpljivo čekati.
11) Tiho se udaljiti kad objekt snimanja odleti svojim poslom ili padne mrak.
Imat ćeš povremeno priliku snimiti i nešto na brzinu, usput, za vrijeme izleta, ali to će biti izuzeci.