Uuuu, ovaj dio je jako zanimljiv naročito nakon točaka 4., 5., 6., i 9., 10., 11.,
Pokušat ću pratiti sve korake. Nije neizvedivo obaviti nešto i noću kad su sada noći sve duže, zanimljivo!
Jel' sve ptice poput kokoši imaju problema s noćnim vidom?
Darkec
Naslov:Postano: Srijeda, 28 Rujan 2005
Status: Offline
Iva (napisa):
Zanimljivo je kako neke vrste ptica (narocito vrane i rodjaci) znaju brojiti i nije ih lako zavarati skrivanjem u zaklonima.
Hvala na informaciji! Poštedila si me novog razočarenja i nerazumjevanja. Ima sivih vrana kod mene u livadama, a ni svrake nisu rijetkost. Naravno, bježe od svega što ima 2 noge.
::db::
Je a pazi ovo: dosta ptica sluša 'glasanje upozorenja za opasnost' drugih ptica. Recimo na upozorenje kosa reagiraju i druge ptice pa pazi na stražare.
Inače kada se ide gledati ptice najbolje je krenuti u ranu zoru tj po mraku da i da si na odredištu u samu zoru kada se ptice dižu sa noćilišta ili slijeću na hranilišta. Samo uživaj a što naleti bit će još veće zadovoljstvo.
Štrok
"Jel' sve ptice poput kokoši imaju problema s noćnim vidom?"
Većina dnevnih vrsta je noću skoro pa slijepa.
Rezultat: običan miš može po noći pojesti svrakina jaja iako je mama doma. Inače, danju svraka ulovi i pojede miša. Lov sam vidio uživo pod prozorom svoje kuće.
Darkec
Naslov:Postano: Subota, 01 Listopad 2005
Evo javljam da sam danas imao novi pokus, ali silom prilika na drugom mjestu u drugačijim okolnostima. Lokacija je gustiš sa niskim raslinjem, zapušteno zemljište dimenzija 100x30m koje dotiče veliku šumu u Hrsovu kraj Bjelovara. Primjetio sam Sjenice, Djetlića, Brgljeza i onu malu pticu bez vrata, skroz okruglu, sa dugim tankim repom, ne mogu se trenutno sjetiti naziva. Čuo sam fazane, škanjca i još neke kreštalice. Slikao sam obližnje drvo sa malo lišća, bilo je malo predaleko, ali bilo je OK. No najvažnije je to da me ptice nisu zapazile, čak je malo jato su bilo u krošnji drvceta iznad mene, na 1 do 2m oko moje glave, skoro su me pokakale!
Sutra ujutro idem ponovo, doći ću tamo prije nego što krenu iz šume u potragu za hranom na otvoreno. Ja se nadam da će one ići tuda, javit ću rezultate...
Naslov:Postano: Nedelja, 02 Listopad 2005
Hm, Darkec... za ptice koje srećeš u šumi i po parkovima ne treba osmatračnica. Ona se obično radi kada želiš promatrati neke močvarice ili kada je u blizini hranilište.
Na primjer: na polja sa čičcima zimi slijeću češljugari, jurčice, zelnduri itd pa ako želiš fotografirati njih onda napraviš 'čeku' i u zoru kada su u potrazi za hranom oni slijeću na čičke a ti si već tu a hranilište možeš napraviti i sam. Ili kraj neke bare u kojoj se skupljaju patke ili čaplje ili skužiš livadu na kojoj se hrani roda i sl. Ptice koje si vidio su vrtne ptice i privući ih možeš s hranom (lojem, sjemenkama) te ne moraš ići u šumu, a one i nemaju 'hranilišta' u onom smislu u kojem sam spominjao..
Zapravo bitno ti je upoznati način života i navike vrste koju želiš fotografirati ili ponašanje ptica koje posjećuju stanište kraj kojeg si napravio 'čeku'.
Samo polako i da bi napravio dobru fotografiju ptice moraš ju prije toga upoznati i pred tobom je dug i sladak put. No postoji uvijek i sreća i možeš se uzdati i u nju..
btw to s dugim repom su vjerovatno bile dugorepe sjenice.
Darkec
Naslov:Postano: Utorak, 04 Listopad 2005
Je, dugorepa sjenica, neobična ptičica.
Zapravo sam najviše ciljao na škanjca koji povremeno koristi i ono golo stablo kao osmatračnicu, nije bilo sreće. Za ostale napomene nisam znao... No svejedno sam zadovoljam kamuflažom
Iduća dva tjedna imam obaveze, pa ništa od foto safarija. Nakon toga, ako vrijeme bude povoljno, prirediti ću čeku za one patkice
CyberKat
Naslov:Postano: Nedelja, 15 Listopad 2006
Jeste da je malo starija tema, al posto sam se tek registrovala, reko ajd da dodam par korisnih linkova na koje sam ja naletela surfujuci po netu:
Ja sam u proteklih godinu dana koristila Sony H1 + Oly TCON 17 (sad jos malo prelazim na nesto ozbiljnije.. XT i neki tele). Ima u profilu link ka galeriji slika koga zanima da baci pogled na fotke.
A sto se tice kamuflaze, definitivno moram da nabavim neku maskirnu mrezu. Sad je skoro jedan moj drug isao poslovno do Londona i pita me kao.. jel mi treba nesto da mi kupi tamo. Ja mu kazem, pa da - treba mi ta maskirna mreza. On kao, jel si ti normalna.. da pomisle tamo da sam neki terorista!?! LOL
Proslog meseca mi se desilo da sam pored jedne bare cucnula i cekala... odjednom ugledam da na jedno 15 metara ispred mene slece velika bela caplja! Taman sam se ponadala da me nece primetiti, jer je skoro vec sletela, al ne vredi. U poslednjem trenutku me je spazila, digla se vislje i sletela jedno 50-ak metara dalje. Osecaj je neverovatan!
Darkec
Naslov:Postano: Ponedeljak, 16 Listopad 2006
Dobrodošla!
Hvala ti na linkovima, dobro ću ih proučiti!
Jednom sam i ja imao dobar doživljaj! Prošlu jesen sam se sa fotoaparatom motao oko suhog visokog šipažja i iza ćoška čuo šuškanje. Pomislih, sigurno mali fazani. I ja se krenem šunjati okolo, kad mi preko glave preleti OGRMNA bijela čaplja, skoro sam pao na stražnjicu
_________________ Moja galerija i pozdrav pticoljupcima!
Naslov:Postano: Ponedeljak, 16 Listopad 2006
Pozdrav Cyberkat, imaš odličnu galeriju, svaka čast!!!
Za one koji nisu skužili Katarinina GALERIJA.
A kad smo već kod iznenađenja i velike bijele čaplje... šuljam se ja po Crnoj mlaki kad ispred mene na 2m izleti 45-50 velikih bijelih. Oduševio sam se tek poslije a u tom trenutku sam se sledio!!!
CyberKat
Naslov:Postano: Utorak, 17 Listopad 2006
Hvala na dobrodoslici (i pohvalama za moju galeriju) btw, u galerijii, osim onog pod-albuma "wild birds", imam slike ptica i u drugim pod-albumima samo su podeljene po lokacijama.
Setila sam se jos jednog zanimljivog linka http://www.wildlifewatchingsupplies.co.uk/ ima zanimljive tips za slikanje malih bastenskih ptica, sumskih ptica... itd. A i stranica sa odecom je...
Naslov:Postano: Srijeda, 18 Listopad 2006
Citat:
Hvala na dobrodoslici (i pohvalama za moju galeriju) btw, u galerijii, osim onog pod-albuma "wild birds", imam slike ptica i u drugim pod-albumima samo su podeljene po lokacijama.
Sve sam skužio i pregledao .
Darkec
Naslov:Postano: Subota, 24 Ožujak 2007
Nakon što sam tekst na stranici http://www.ptice.net/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=184 proširio sa tekstom o maskiranju mogu potvrditi njegovu uspješnost! Zapravo, redoslijed je bio obrnut. Dokazi su u mojoj galeriji, po dvije slike jednog para Divljih patki i jedne Mlakuše.
Uvijek su se razbježale i na najmanji znak mog prisustva prilikom šuljanja. Kamuflaža mi je bila lagana cerada kako sam opisao u tekstu. Jedino je patka - ženka bila sumnjičava, motrila me (ceradu) jednim okom i kvakala je cijelo vrijeme dok je mužjak bio totalno opušten i bavio se samim sobom. Tek kada su otišli na kratko kružno putovanje primjetio sam mlakušu koja je za mene bila prava senzacija!
Zanimljivost je bilo i veliko jato Sivih vrana od oko 20 komada koje me prilikom preleta primjetilo odozgora dok sam bio lagano "zaogrnut" ceradom. Digli su veliku uzbunu, graju i kružili oko mene dobrih 5 minuta na veliko čuđenje mog para na ribnjaku.
_________________ Moja galerija i pozdrav pticoljupcima!
aquila_agm
Naslov:Postano: Subota, 24 Ožujak 2007
Super! Može jedna slika tog setupa (cerada), sljedeći put kad to budeš koristio?