Hvala!
I da, aparat ima optičku stabilizaciju. Sve izgleda dobro, ali treba pričekati izlazak i ozbiljnije recenzije za par mjeseci...
Darkec
Naslov:Postano: Nedelja, 18 Ožujak 2007
Status: Offline
Dodao sam u prvi post slijedeći tekst, nakon što sam uspješno testirao tehniku maskiranja:
Maskiranje
Ukoliko želite izbliza fotografirati ptice koje ne žive u blizini čovjeka ili se boje ljudskog oblika (strašila!) nećete imati izbora nego se maskirati. Zaklon koji je dovoljno mobilan i puno puta upotrjebljiv može biti i zelena cerada dimenzija otprilike 4x4m. Nisu skupe, lagane su i dovoljno velike da se zamota cijelo ljudsko obličje. Ceradom možete omotati dva stabla manja stabla koja se nalaze na zgodnom mjestu, na način da se suprotni krajevi cerade spoje na onoj strani na kojoj očekujete pticu. Vežite ih špagom da ju eventualni vjetar ne odnese. Zgodno je da spoj bude uz jedno stablo tako da možete fotoaparat privezati na isto stablo kako ga ne bi morali držati u ruci cijelo vrijeme. Naravno, ako nemate skupocjeni objektiv ili ako nemate dovoljno visok stalak. Moguće je napraviti i mobilni zaklon, nešto poput minijaturnog indijanskog šatora. Ne postavljajte na jako osunčano mjesto. Takođe se pripremite na to da su rano jutarnje temperature oko 10 stupnjeva niže nego dnevne, a uz povjetarac posljedice mogu biti nezgodne! Ponesite sredstvo koje odbija komaraca ljeti, a zimske zasjede pripremajte samo ako imate profesionalnu zimsku opremu, tj. ako ste plaćeni za to što radite. Preporučljivo je postavljanje zaklona nekoliko dana prije samog fotografiranja uz prethodnu dozvolu vlasnika zemljišta, šume ili ribnjaka gdje već borave vaše ptice,a kako bi se ptice navikle na novi objekt i njegovo šuškanje. Isplativo je doći u zaklon vrlo rano, oko sat vremena prije izlaska Sunca kada je još mrak, kada ptice još ne vide za razliku od ljudi i ne otkrivaju vlastiti položaj bježanjem. Razdanjivanje brzo započinje, ali dovoljno svjetla za fotografiranje skupi se nekih 10 minuta prije izlaska Sunca.
_________________ Moja galerija i pozdrav pticoljupcima!
TRAGOPAN
Naslov:Postano: Srijeda, 09 Siječanj 2008
Pozdrav!
Molio bi da mi netko objasni ukoliko bi naručivao Tele conversion Lens DMW -LT55 (1,7) za digitalni aparat Panasonic lumix DMC - FZ8 dali za isti moram kupiti i adapter ili ta leća ide drito na fotoaparat. Dali se taj teleobjektiv (ili je to samo leča) montira na taj aparat navojima kao ostali teleobjektivi ili moram imati neki obruč (ili tako nešto) s kojim dodatno spoim taj Tele coversion lens na svoj fotoaparat. Kako taj fotoaparat ima 12 X zoom zanima me kolko če imati zoom s tim dodatkom. Hvala unapred na odgovoru.
Darkec
Za tu predleću trebaš adpter koji možeš vidjeti na ovom linku:
TRAGOPAN
TRAGOPAN (napisa):
Pozdrav!
Molio bi da mi netko objasni ukoliko bi naručivao Tele conversion Lens DMW -LT55 (1,7) za digitalni aparat Panasonic lumix DMC - FZ8 dali za isti moram kupiti i adapter ili ta leća ide drito na fotoaparat. Dali se taj teleobjektiv (ili je to samo leča) montira na taj aparat navojima kao ostali teleobjektivi ili moram imati neki obruč (ili tako nešto) s kojim dodatno spoim taj Tele coversion lens na svoj fotoaparat. Kako taj fotoaparat ima 12 X zoom zanima me kolko če imati zoom s tim dodatkom. Hvala unapred na odgovoru.
Hvala Darkec na obavijesti o adapteru. Znači taj adapter moram također naručiti. On se vijerojatno navojima postavi na aparat. Dali postoji neka druga solucija da s ovim aparatom povečam zuum ... možda kakav teleskop ili nešto slično ili je to ipak jedino riješenje. Ako je to jedino riješenje uzet ču taj adapter i tu predleču pa me zanima dali ko zna iz iskustva koliko je to uopče efikasno.
VesnaZ
aquila_agm (napisa):
To je Olympus SP550, i ima 18x optički zum i 7 megapixela! Izlazi u travnju ove godine, a cijena će mu biti nešto viša od 3000 kn. Mislim da je to jako povoljno za tako veliki zum? Da kupujem DSLR, pa onda još dodatne objektive za veći zum, potrošio bih valjda 3 puta više...
aquila_agm (napisa):
I da, aparat ima optičku stabilizaciju. Sve izgleda dobro, ali treba pričekati izlazak i ozbiljnije recenzije za par mjeseci...
Nisam do sada vidjela ove tvoje postove, ali ako još nisi kupio, možda nije prekasno da ti prenesem svoja iskustva. Ja sam, naime, povjerovala nekim dobrim recenzijama na web-u i zbog super specifikacija i ugleda firme Olympus, kupila SP550. Oduševio me nekim svojstvima ali me je razočarao u onome zbog čega sam ga ustvari kupila za "point&shoot" snimanje ptica, leptira. itd. Evo ukratko, laičkim rječnikom običnog korisnika...
Super sam zadovoljnja sa slijedećim svojstvima: izgled, rukovanje, praktično postavljeni gumbi i odlično org.menu-i, veliki ekran, izvrstan panorama mod, stabilizator slike, svjetlosni fokus, mogućnost duge ekspozicije (koliko držiš), mogućnost finog optičkog zoom-a do x27 u smanjenoj rezoluciji i postoji RAW mode.
Razočarana sam s kvalitetom JPG fotografija. Ispadaju neoštre, nejasne i to pogotovo na max. zoom-u i na macro-u i to bilo u P modu s automatikom bilo u ručnom podešavanju. Fotke u RAW formatu izgledaju kako-tako, ne baš kristalno ali recimo prihvatljivo no konverzija iz RAW formata u JPG na samom aparatu nije naročita ali je ipak bolja od konverzije koju radi PC program isporučen s aparatom. Taj program je nestabilan i često crash-ira tijekom rada.
Po meni je aparat odličan za obične korisnike, koji slikaju ljude i pejzaže (rodjendane, izlete i sl.) ali za "wild-life" fotografiju je upotrebljiv jedino ako se snima s ručnim podešavanjem u RAW formatu i ručno obrađuje fotke pomoću recimo Ligthroom-a ili CS3 PC programa, a to sve troši puno resursa: prostora na aparatu i disku te puuuuno vremena.
Moj je zaključak da je aparat, vjerojatno zbog tržišne utakmice, ili "nabrijan" preko tehničkih mogućnosti kompaktnog aparata ili nekvalitetno izveden kako bi bio cijenom prihvatljiviji a specifikacijom primamljiviji.
Zanima me ima li tko direktna iskustva s novim Panasonic Lumix-om s x18 zoom-om?
Zadnja promjena: VesnaZ; Četvrtak, 10 Siječanj 2008; ukupno mijenjano 1 put.
Darkec
Vesna mi je nedavno javila loša iskkustva sa tim Olympusom pa ga nisam kupio, sreća!
Ali ako već imaš taj Panasonik, predleća sa adapterom je jedino standardno rješenje. Ja sam prihvatio takvo rješenje na svom starom Olympusu C-765 i zadovoljan sam. Sad mi pak fali rezolucija i još ponešto pa želim nešto bolje.
Postoje i nestandardna rješenja sa teleskopima (digiskopija ili tako nešto), tada trebaš majstora sa tokarskim strojem da ti napravi adapter za spoj teleskopa i fotića kojima,da, navoj.
TRAGOPAN
Darkec (napisa):
Vesna mi je nedavno javila loša iskkustva sa tim Olympusom pa ga nisam kupio, sreća!
Ali ako već imaš taj Panasonik, predleća sa adapterom je jedino standardno rješenje. Ja sam prihvatio takvo rješenje na svom starom Olympusu C-765 i zadovoljan sam. Sad mi pak fali rezolucija i još ponešto pa želim nešto bolje.
Postoje i nestandardna rješenja sa teleskopima (digiskopija ili tako nešto), tada trebaš majstora sa tokarskim strojem da ti napravi adapter za spoj teleskopa i fotića kojima,da, navoj.
Da nedavno sam (nama dugo) kupio novi aparat Panasonic lumix FZ-8 i pre,pre zadovoljan sam sa svime jer aparat je i više nego savršen. Iako ima više nego odličnih 12 X zooma sad bi htio nešto više jer bi se bavio hobistički "fotolovom". pa tražim riješenja za to. Ovo s teleskopom je zanimljivo . Tako bi imao teleskop i za promatranje ptica.
RIZA
Je! postoji digiskopija ....sa malo muke i truda se moze cuda napraviti sa dobrom optikom i relativno jeftinim fotoaparatom...evo linka na kojem se moze saznati vise
netrebas majstora sa tokarskim strojem vec adapter za pojedini fotic u kombinaciji sa pojedinim teleskopom...adapter je dosta jeftin!
TRAGOPAN
Naslov:Postano: Četvrtak, 10 Siječanj 2008
RIZA (napisa):
Je! postoji digiskopija ....sa malo muke i truda se moze cuda napraviti sa dobrom optikom i relativno jeftinim fotoaparatom...evo linka na kojem se moze saznati vise
netrebas majstora sa tokarskim strojem vec adapter za pojedini fotic u kombinaciji sa pojedinim teleskopom...adapter je dosta jeftin!
Pozdrav!
Dali znate možda kakvi to jesu teleskopi i dali ih ima za kupit u Hr. Dali postoji i adapter kontabilan s mojim aparatom i tim teleskopom.
RIZA
Pa mislim da su to "obicni" teleskopi......za gledanje ptica...Carl zeiss i ekipa pogledaj na zeissovim stranicama.....
Mislim da ih ima u hrvatskoj ali su jako skupi(cca 1500-2000 USd-a)....mislim da Zeiss ne radi sa panasonicom...ali nisam siguran...znam da radi sa sonyem i nikonom......
Imasu galeriji od Quick-a....nesto snimano teleskopom pa pitaj njega iz prve ruke....to ti je najpouzdanije...sve drugo je vikala ...kazala )
TRAGOPAN
RIZA (napisa):
Pa mislim da su to "obicni" teleskopi......za gledanje ptica...Carl zeiss i ekipa pogledaj na zeissovim stranicama.....
Mislim da ih ima u hrvatskoj ali su jako skupi(cca 1500-2000 USd-a)....mislim da Zeiss ne radi sa panasonicom...ali nisam siguran...znam da radi sa sonyem i nikonom......
Imasu galeriji od Quick-a....nesto snimano teleskopom pa pitaj njega iz prve ruke....to ti je najpouzdanije...sve drugo je vikala ...kazala )
Ok hvala na informaciji.
Darkec
Naslov:Postano: Petak, 11 Siječanj 2008
Doma imam omanji teleskop, od prije 15-tak godina, ima izmjenjive okulare, pa ima 3 moguća povećanja. Proučavao sam zvijezde, planete, maglice i tako to. Sasvim je dobar za špijuniranje susjeda, pa onda vjerojatno i ptica .
Tada sam pokušavao uslikati Mjesec, pa sam pomoću krute žice improvizirao montažu digitalnog idiota. Čak sam i uspio iz 20-tog pokušaja jer je improvizacija bila vrlo klimava a uvećani Mjesec brzo plovi preko neba.
Daklem, sve je moguće.
spavlek
Naslov:Postano: Nedelja, 16 Ožujak 2008
Pozdrav svima,
novi sam na vašim stranicama i forumu pa ih malo "listam" i mogu reći da ima dosta korisnih stvari. Da se predstavim, ime mi je Saša, bavim se fotografijom, najčešća tema mi je priroda, odnosno ptice (tako sam i došao do vašeg portala)
Uglavnom na temu IWBP, obraćam vam pažnju na International Bird Watching Fair (IBWF, http://www.podeltabirdfair.it/) u Comacchio, Ferrara, Italija koji se održava svake godine krajem travnja. Prošle godine (2007) sam bio na tom sajmu gdje je bio iznimno velik broj izlagača ali nažalost niti jedan iz Hrvatske što se tiče ptica i ostalih životinja (bilo je nešto u vezi Dubrovnika kao turističke destinacije...) koji će prezentirati bird watching turizam, a u hrv. postoji pregršt takvih lokacija koje bi mogli turisti posjećivati.
Ako vas zanima kako sam došao do tog sajam, ukratko, 2006. sam sudjelovao na izložbi 13. FIAP bienala fotografije prirode upoznao skupinu talijanskih fotografa (inače talijani su najjači fotografi prirode u europi) koji su ekipno osvojili spomenuti bienale. Prijateljstvo se nastavilo te sam ih posjetio na sajmu održanom prošle godine. Ukoliko ste zainteresirani vidjeti tko su oni evo linkova na njihove stranice:
http://www.milkomarchetti.com/ (može se promaći kao local hero na manfrotto-vim stranicama)
http://www.mauriziobonora.com/ http://www.alienatura.com/
Nadam se da nisam bio dosadan,
Lp,
S
spavlek
Naslov:Postano: Ponedeljak, 17 Ožujak 2008
Vidim da vas muči koliki bi trebao biti zoom na fotoaparatu.
Kao prvo, ako niste primijetili zoom tj. povećanje se upotrebljava samo na low-cost aparatima (svi osm SLR-ova, ne govorim ovdje o fotoaparatima srednjeg ili velikog formata, već sveprisutnim 35mm fotoaparatima). Što je zapravo povećanje od 12x to je razlika između najmanje i najveće fokalne duljine objektiva, npr. moj stari PowerShot S2 IS ima raspon od 6-72mm što daje povećanje 12x.
Objektivi - žarišna duljina:
Kod profesionalnih objektiva se koristi fokalna duljina za označavanje mogućnosti objektiva. Tako npr. objektivi do 40mm se smatraju široko kutni, od 40-60mm normalni a sve iznad 60 tele-foto i/ili super tele-foto objektivima. Što je manja fokalna duljina to je veći kut koji objektivi obuhvaćaju i obratno. 50mm objetkiv se naziva normalnim objektivom jer obuhvaća isti kut kao i ljudsko oko. Laički rečeno koliko će neki objektiv puta povećati objekt snimanja ovisi o omjeru maksimalne fokalne duljine i 50mm (400mm/50mm = 8x).
Naravno, uslijediti će pitanje što onda prethodno spomenuti Canon S2 povećava samo 1.44x (72mm/50mm)?
Ne!
Crop faktor:
Tu u igru ulazi crop faktor. Crop faktor je omjer senzora 35mm fotoaparata i senzora vašeg fotoaparata. Obično se za ne SLR aparate navode i ekvivalentne vrijednosti objektiva za 35mm fotoaparate, Canon S2 ima ekvivalentnu 35mm vrijednost od 36-432mm. Kratko još o crop faktoru, što je veći crop fator to je veći utjecaj šuma na kvalitetu fotografije.
Uz zoom objektive postoje i objektivi s fiksnom žarišnom duljinom i takvi objektivi daju najkvalitetniju sliku (najoštrija i pogreške leća su najmanje).
Objektivi - otvor blende, f-broj:
Primarni pokazatelj koliko je zapravo pojedini objektiv "moćan" je otvor blende ili f-broj (većina fotografa će žrtvovati mm za veći otvor blende). Recimo Canon S2 ima f/2.7-3.5. Što je manji broj to je objektiv brži/moćniji tj. propušta više svjetla. f/2.8 propušte dvostruko više svjetla od f/4. Otvor blende je od velike važnosti za snimanje fotografija pri slabijem svjetlu kao što je zora/sumrak jer tada su fotografije mnogo kvalitetnije nego pri danjem svjetlu (kao prvo nisu "spaljenje"). Kvalitetniji zoom objektivi imaju fiksni f-broj.
Eto toliko od mene da podijelim foto-znanje s vama. Isprike ako sam bio preopširan ili dosadan i ako ste sve ili većinu već znali, možda će netkome ipak biti od pomoći.
Sad sam detaljnije obratio pažnju na prvi post teme i uvidio da su neki pojmovi već objašnjeni od strane Darkeca. Sorry na ponavljanju