Kamp za borbu protiv krivolova

Udruga BIOM je u razdoblju od 1. do 10.9.2017. provela “Kamp za borbu protiv krivolova” na području Neretve i Vrgorca. Osim zaposlenika i volontera BIOM-a, na kampu su nam se pridružili i članovi udruge “Committee against bird slaughter (CABS)”, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, inspekcija za zaštitu prirode, Javna vatrogasna postrojba Metković i policija.

Prvo je terenskim obilaskom rezervata “Prud” utvrđeno kako su unutar područja obraslog trskom, formirane oaze okruglog oblika bez trske (“plane”), na kojima je postavljena jedna ili više drvenih kućica. S obzirom da se radi o močvarnom području, na kojem se gnijezde i zimuju ptice, za pretpostaviti je kako ilegalno postavljene kućice služe za krivolov, što je i utvrđeno dodatnim terenskim obilascima. O težini problema svjedoči i činjenica da se za potvrdu ilegalno sagrađenih čeka ne mora niti otići do delte Neretve, dovoljno je samo otvoriti neki od zemljopisnih preglednika (npr. „Google Earth“) gdje se lako uočavaju umjetna jezerca iskopana u trščacima. Na žalost, ovakvi objekti uočeni su i u ornitološkim rezervatu “Pod Gredom”, koje se nalazi nedaleko od “Pruda”.

Primjer ilegalne čeke
Plane vidljive na Google Earth

Akcija uklanjanja ilegalnih čeka za lov odvila se 6. i 7.9.2017. Kako je lov na ptice u ornitološkim rezervatima zabranjen, nužno je bilo ukloniti ilegalno postavljene objekte. U objektima je pronađen i veći broj umjetnih mamaca za lov (plastičnih patki), što je također u suprotnosti sa Zakonom o lovstvu.

Uklanjanje čeke

Plastični mamci

Nakon uklanjanja čeka, sudionici kampa su se okrenuli istraživanju ilegalnog lova na prepelice. U sklopu ove akcije se pretraživalo, uklanjalo i prijavljivalo vabilice za prepelice, koje predstavljaju još jednu protuzakonitu metodu lova.

Vabilica

Ovo je prvi put da je Udruga BIOM provela ovako dugo i opsežno terensko istraživanje, čiji je glavni cilj bio praćenje i sankcioniranje krivolovnih aktivnosti. Rezultati su sljedeći:

  • 5 uklonjenih ilegalnih lovnih čeka u ornitološkom rezervatu “Prud” na Neretvi
  • 5 uklonjenih plastičnih patki (mamaca) u ornitološkom rezervatu “Prud”
  • 4 uklonjene vabilice za prepelice u okolici Vrgorca i 3 prijavljene lokalnoj policijskoj postaji
  • 1 uklonjena zamka za lisice kod Vrgorca
  • 1 uhićeni krivolovac u okolici Vrgorca

Posljednji rezultat, uhićenje muške osobe koja je loveći električnom vabilicom kršila Zakon o lovstvu, nam je posebno vrijedan. Naime, tijekom ranog jutra 10.9. izvedena je zajednička akcija policijske postaje Vrgorac i sudionika “Kampa za borbu protiv krivolova”, koja je dovela do ovog uhićenja.

Ornitološki rezervat “Prud” proglašen je 1965. godine, a gotovo cijela delta Neretve također je i dio Natura 2000 ekološke mreže te je uvrštena na Ramsarski popis močvara od međunarodnog značenja. Delta Neretve jedno je od najvrjednijih močvarnih područja na istočnoj obali Jadrana i jedna od rijetkih preostalih močvara s prostranim tršćacima u europskom Sredozemlju. Upravo zbog toga, ovo područje prepoznato je i kao jedno od najvažnijih odmorišta, zimovališta i gnjezdilišta brojnih ptičjih vrsta na Jadranskom preletničkom putu. U delti Neretve redovito zimuje više od 10.000 ptica, uključujući i nekoliko tisuća jedinki raznih vrsta pataka (Anatidae) i liski (Fulica atra), koje su i najviše izložene krivolovu. Smatramo kako je u idućim akcijama neophodna i suradnja s lovcima jer veliki dio lovačke zajednice podržava borbu protiv krivolova ptica.

Zahvaljujemo svim institucijama na suradnji te udruzi CABS na prijenosu znanja kako spriječiti krivolov!

Udruga BIOM u sklopu projekta “Adriatic Flyway 3″ promovira zaštitu područja doline Neretve kao ključnog odmorišta za ptice te suživot čovjeka s prirodom koja ga okružuje, a projekt je financiran od zaklada EuroNatur i MAVA.

 

Preuzeto s Uklonjene čeke za ilegalni lov na Neretvi i Kamp za borbu protiv krivolova | Udruga BIOM

Vezane vijesti

Leave a Reply