Kormoran u Maksimiru

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

Već treću zimu zaredom do naše Udruge stiže dojava gospođe Dunje Kolar o viđenju kormorana ili velikog vranca (Phalacrocorax carbo) u Maksimiru. Dunja je pretprošlu zimu uspjela fotografirati pticu na Prvom maksimirskom jezeru te ono što je bitnije, zabilježila je i fotografirala prsten na nozi kormorana. Pomoću podataka na prstenu od Zavoda za ornitologiju smo saznali da je naš “maksimirski” kormoran zapravo Estonac, koji za zimovalište već 3 godine odabire Lijepu našu. Naime, jedinka je prstenovana 2012. godine u Saaremi u Estoniji te je tada bila stara godinu dana. Ako vidite ovu pticu u Maksimiru nemojte ju uznemiravati, već se samo izdaleka divite koliki je put prešla.

Kormoran u Maksimiru by Dunja Kolar

Što je prstenovanje ptica?

Znanstveno prstenovanje metoda je istraživanja koja se temelji na obilježavanju divljih ptica aluminijskim prstenom. Ptice se također mogu prstenovati plastičnim prstenjem u boji. Prstenovač na pticu stavlja jedan prsten u boji s kodom ili više prstena koji onda tvore jedinstvenu kombinaciju boja. Budući da su takvi prsteni lako uočljivi iz daljine i pomoću dalekozora, promatrač može identificirati pticu bez njenog hvatanja. Upravo jedan takav prsten nalazi se na kormoranu iz Maksimira. Nakon što prstenovači obilježe pticu ona se neozlijeđena pušta na slobodu s istog mjesta na kojem je ulovljena. Svako opažanje prstenovane ptice, bilo preko njezina opažanja iz daljine, ponovnog lovljenja i puštanja ili pronalaženjem mrtve ptice, govori nam o njezinu životu, posebno o putovima njezina kretanja.

Kako i kome možete dojaviti nalaz prstenovane ptice?

Prstenovanje u svakoj zemlji organiziraju prstenovačke centrale. Sve prstenovačke centrale u Europi ujedinjene su u Europski prstenovački savez – EURING (European Union for Bird Ringing). U Hrvatskoj ovu aktivnost provodi Zavod za ornitologiju, pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Prijavom nalaza prstenovane ptice, Zavodu dajete vrijedne informacije o praćenju kretanja i selidbi ptica, ali i podatke o smrtnosti i životnom vijeku, spolu, podatke o staništima u kojima se ptice zadržavaju i dr. Pri prijavi nalaza, potrebno je Zavodu obavezno dostaviti sljedeće podatke: ime centrale na prstenu, broj prstena te datum i mjesto nalaza. Tako, za svaku prstenovanu pticu možemo saznati njenu “biografiju”.

Original preuzet s www.biom.hr
Kormoran u Maksimiru | Udruga BIOM.

Vezane vijesti

Leave a Reply