Lovačko društvo Jedinstvo – kronologija zločina

posted in: Prijetnje i zaštita, Vijesti | 0

U nastavku pročitajte slučaj iz Istre.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli je podiglo pred Općinskim sudom u Puli-Pola optužnicu protiv trojice talijanskih državljana (svo troje 66-godišnjaci) i 65-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Vodnjana zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog lova. (više na stranicama Glasa Istre)

Uz isti članak je vezan članak o prekršajnom gonjenju istih lovaca (prvo su prekršajno kažnjeni zbog neadekvatnog nošenja oružja).

Trojica talijanskih lovaca kažnjena su na Prekršajnom sudu u Puli s po 8.000 kuna svaki, jer je utvrđeno da su u unajmljenoj kući na području Vodnjana neadekvatno, u drvenim, otključanim ormarima i na policama držali oko 4.700 komada streljiva za lovačke puške i oko 200 komada čahura od streljiva. Osim toga, u hodniku iste kuće policajci su pronašli poluautomatsku lovačku pušku koja je bila naslonjena na zid i napunjena pripadajućim streljivom, a utvrđeno je da su Zakon o oružju prekršili i time što su preko državne granice prenijeli više streljiva nego što to zakon dopušta. Za osobe koje oružje i streljivo ne čuvaju u skladu sa zakonom propisana je novčana kazna od 3.000 do 15.000 kuna. (više na stranicama Glasa Istre)

A kakvo je zbilja Lovačko društvo Jedinstvo možete pročitati u nastavku. Tekst je preuzet s Facebook-a.

LOVOČUVAR U SLUŽBI LOVIŠTA
OTVORENO PISMO LOVAČKOJ JAVNOSTI

Čitajući lovački vijesnik br. 10/2012. naslova „Lovočuvar u službi lovišta“ osjetio sam potrebu da se oglasim i koliko toliko upoznam javnost sa stvarnim stanjem sa lovočuvarskom službom u mojem lovačkom društvu.
Naime, tekst gospodina Vnučeca stoji i doslovce opisuje tumačenje Zakona, no stanje na terenu trebalo bi provjeriti.
Radio sam kao lovočuvar profesionalno – stalno zaposlen u lovačkoj udruzi „Jedinstvo Vodnjan“, od 22. kolovoza 1995. i član lovačkog društva od 1984. godine.
Rad sa ljudima težak je i svakako zahtjevan posao, no svakoga se ne može zadovoljiti pa uvijek nekome nešto ne valja. Nije problem ni ophođenje sa ljudima ni pridržavanje zakona o lovu.
Navodim svoj primjer, a nadam se iskreno da nema puno takvih primjera u Hrvatskoj.
Lovačko društvo Vodnjan dugi niz godina ima profesionalnog lovočuvara, uspješno društvo sa tradicijom lova od preko 100 godina, nekad je bilo i do 300 članova, no godine su uzele danak, a isto tako i sadašnje stanje u svijetu i Hrvatskoj (kriza, recesija). Na spisku lovačkog društva ima 180 članova, a broj pridruženih članova zna samo tajnik. Prosječna starost je preko 50 godina i to svakako nije dobro za očuvanje tradicije lova na ovim područjima.
Lovočuvarska služba u lovačkom društvu organizirana je sukladno Zakonu o lovu i do 2007. godine mogu odgovorno tvrditi da nije bilo problema većih no što se pojavljuju drugdje. Tada počinje neko novo vrijeme, pojavljuju se neki novi klinci, trka za eurima, a lovočuvarska služba se stavlja na margine. Podrška predsjednika i tajnika lovačkog društva prema lovočuvaru nestaje jer se lovočuvar „drznuo“ ukazati na propuste. Nekako se sve vuče do 2008. kada policija hvata lovce sa vabilicama za prepelice i privodi ih u policijsku stanicu u Pulu.
– tajnik društva koji je na toj funkciji preko 30 godina, poznati proizvođač zečeva iz Vodnjana i njegova desna ruka „lovnik“ – mladi lovac kojem sam i ja pomogao da položi lovački ispit, napadaju me da sam ja kumovao tome javno pred ljudima u kafiću (dopuštenja za lov pišu se u kafiću) – šutim i trpim.
– lovnik me napada da sam viđen u krivolovu sa nekolicinom lovaca, no ne želi reći gdje, kada i tko je bio sa mnom.
– oduzimanje oružja grupi lovaca kojoj je grupovođa lovnik okrivljen je lovočuvar jer je on organizirao policiju
– oduzimanje oružja članu upravnog odbora – ne posjeduje oružni list za to oružje – kriv je lovočuvar jer je navodno pozvao policiju. Upliće se i predsjednik koji je na toj funkciji već 14 godina i kaže da je to dijelo lovočuvara (inače predsjednik je bez oružja – njegovo oružje je kod mene na njegovu molbu od 2004.).
Tada počinju poniženja koja ne želim ni najgorem neprijatelju. Vrši se pritisak na lovočuvara, mobing, šikaniranje, priče po gostionicama – najedanput je lovočuvar kriv što se policija uplela u lovačko društvo, što su tajnik i lovnik prekršajno prijavljeni od strane policije i lovnog inspektorata i dobili kazne od suca za prekršaje (falsificirali su dopuštenja i zapisnike o lovu) – kriv je lovočuvar.
Hvala Bogu da je lovočuvar vodio dnevnike i zapisnike svih slučajeva pa se ne svodi ova priča samo na „rekla – kazala“.
2011. počinje agonija – neto plaća lovočuvara iznosi 3.050,00 kuna sa gorivom, telefon u vlastitoj režiji i službeno vozilo Lada Niva – 2003 godište.
Lovci turisti na sve strane, a lovočuvar ne dobiva plaću od rujna 2011, do ožujka 2012. – blokiran račun društva od listopada 2011 zbog štete od divljači. Ponovno počinju priče po „selu“: „popušiti će on posao,sam si je kriv, iskopao si je duboku jamu“.
01.ožujka 2012. lovočuvar podnosi prijavu na inspekciju rada za neisplatu plaća i neprimanje platnih lista – inspekcija podigla optužni prijedlog protiv poslodavca i ovlaštene osobe. Tada dobivam, 19.3. upozorenja na obveze iz radnog odnosa radi iskrivljenog ponašanja, te se moram javljati u kancelariju društva, u protivnom mi slijedi izvanredni otkaz ugovora o radu. To provodim sljedećih 10 dana u 7:00 i u 15:00 sa svjedocima, no kancelarija je zatvorena pa stavljam potpisane etikete.
30.ožujka dobivam zaostatke plaće jer su gospoda dobila kredit u iznosu 80.000,00 kuna od Fonda za razvoj lovstva.?????
26.travnja 2012. dobivam odluku predsjednika lovačkog društva o poslovno uvjetovanom otkazu zbog prestanka potrebe za lovočuvarom zbog smanjenja obima poslova ???
Pozivam predsjednika županijskog lovačkog saveza i on na moju inicijativu saziva zajedno sa tajnikom lovačkog saveza županije Istarske i voditeljem lovnog ureda Pula sastanak sa predsjednikom i tajnikom lovačkog društva u mojem prisustvu. DA NIJE TRAGIČNO BILO BI KOMIČNO
– slušati onakve riječi na moj račun, bahatost, nekultura i primitivno ponašanje predsjednika i tajnika lovačkog društva mučno je bilo slušati meni koji sam već naviknuo, a kamo li njima.
– Derocchi Bruno, tajnik lovačkog društva Jedinstvo iz Vodnjana na moj upit što ćemo sa sedamnaestogodišnjim radom lovočuvara, prijavama i zapisnicima lovočuvara odgovara mi, citiram: „Možeš si obrisati guzicu sa njima“. Sve mi je bilo jasno, očito netko pokriva njihove postupke (imaju pozadinu). Na istom sastanku ustanovljeno je da je mandat gospodi istekao po statutu lovačkog društva 21.travnja 2011. jer je zadnja izborna skupština održana 20.travnja 2007. – provjerio osobno u uredu državne uprave u Puli (u periodu od 5 godina nije bilo izvještajnih ni izbornih skupština niti podnošenja financijskih planova, ali to je u domeni Zakona o udrugama). Još jedanput se ispričavam gospodi iz županijskog lovačkog saveza što su morali slušati onakve pogrdne riječi na moj račun te im ujedno i zahvaljujem što su i došli saslušati problem lovočuvara u Vodnjanu. Rekao sam toj gospodi, a iza toga i stojim da se nisam prestrašio 01.listopada 1991. kad sam dobio poziv u Domovinski rat pa se neću ni sad uplašiti njih dvojice uz sve njihove prijetnje.
– 16.svibnja 2012. dobivam Odluku o poništenju Odluke o poslovno uvjetovanom otkazu jer će se status lovočuvara izglasati 18. ili 19.svibnja na Izbornoj skupštini.
– Skupštinu se saziva telefonski pet dana prije pa nisu ni svi lovci bili pozvani. Sam tijek skupštine je još više izgledao na parodiju jer je „njihova“ grupa došla spremna, mada pod utjecajem alkohola pojedinaca. Kod predavanja izvještaja o radu na moj upit nek se javi tko je „nastradao“ od policije radi lovočuvara pred skupom su se javili tajnik i jedan od članova upravnog odbora koji je ostao bez oružja. Podnio sam Izvještaj o radu lovočuvara za period od 20.travnja 2007. do svibnja 2012. Taj je izvještaj prihvaćen od strane skupštine no nikad ga nitko nije zatražio za staviti u spise. U tom izvještaju po datumima su zabilježeni svi događaji koje ovdje navodim. Predsjednik i upravni odbor ponovno su birani, a ljudi koji nisu željeli glasati pripisuju se glasovima za, te je prihvaćen jedan od financijskih planova bez lovočuvara – članarina 1000,00 kuna, a drugi plan je bila članarina sa lovočuvarom 2000,00 kuna.
Inače, trošak lovočuvara tijekom godine je bruto oko 60.000,00 kuna. No o toj skupštini u nekoj drugoj situaciji i na drugim instancama.

– od 18.svibnja 2012. lovočuvar je na bolovanju sa dijagnozom poremećaj prilagodbe. Nije lako danas živjeti u iščekivanju otkaza, ali to je nažalost hrvatska svakodnevnica.
– 23.svibnja 2012. podnesena je kaznena prijava protiv predsjednika i tajnika lovačkog društva za mobing, šikaniranje te nepoštivanje Zakona o lovu i Zakona o udrugama.
– Liječnički pregledi, psihoterapije, pomoć i podrška obitelji i nekolicine prijatelja koji su ostali prijatelji pomogli su mi da prebrodim krizu i suočim se sa izazovima povratka na posao.
– 01.studeni 2012. na osobni zahtjev prekidam bolovanje i javljam se na raspolaganje društvu pismenim putem, preporučenom poštom. Nitko se ne javlja, a ja obilazim teren i ljude koje zatičem potpisuju mi se u knjigu kontrole.
– 02.studeni 2012. obilazim teren i oko 8:30 zatičem tri talijanska lovca turista koji su bez pratioca i doručkuju u lovištu. Jedan od njih je i opalio jedan metak ??
Nakon dvadesetak minuta dolazi tajnik koji je rekao da im je išao po pse. Meni je bilo sasvim dovoljno da razumijem o čemu se radi. Obilazim dalje i oko 12:00 sati idem na ručak kući kao i dosada u 17 godina svoga rada. Tada oko 12:20 dobivam poziv od tajnika putem mobitela da dođem do kancelarije jer me tamo čeka i predsjednik. Sa mnom ide i sin koji će sa mnom ići u obilazak nakon sastanka. Predsjednik društva Celija Bruno uručuje mi poziv na davanje obrane za iskrivljeno ponašanje i to tri papira. Nakon što sam ih pročitao i vidio da mi se stavljaju na teret stvari koje nisu istinite, rekao sam mu da ne potpisujem primitak, a neka mi slobodno iste uruči. Naime, na prvom pozivu piše da za vrijeme bolovanja nisam javio da je na službenom vozilu uništen blok motora – službeno vozilo nema uništen blok motora već je istekla registracija, a tabele i knjižice vozila sa usmenom obavijesti predsjedniku preuzeo je 02.travnja 2012. tajnik Derocchi Bruno i potpisao se u izvješće lovočuvara. Na drugom papiru tereti me se da sam tijekom bolovanja namjerno zvao lovnu inspektoricu, gospođu Iris Vujasinović da bih prijavio nepravilnosti u lovištu – to nije istina već je lovnu inspektoricu zvala gospođa kojoj nije isplaćena šteta od divljači po zapisnicima u zadnje dvije godine te da nisam javio odvjetniku da sam dobio zaostatke plaće po ovrsi i time nanesao materijalnu štetu lovačkom društvu. A na trećem papiru piše da sam za vrijeme bolovanja aktivno se bavio sportom, brao masline i da sam viđen u krivolovu jer oni imaju i SVJEDOKE koji su spremni svjedočiti na sudu – po preporuci liječnika morao sam što više boraviti u prirodi, baviti se stvarima koje me opuštaju, masline nisam mogao brati jer ih nemam, a u krivolovu nisam bio jer zato nemam potrebe niti mi je stalo do krivolova. Volio bih vidjeti te njihove svjedoke jer očigledno nisu svjesni da lažno svjedočenje podliježe zatvoru.
– 04.studeni 2012. Kontrolom lovaca u lovnom danu, provjerio sam grupu lovaca koji su se i potpisali u knjigu zapisa, no oko 9:00 sati nazvao me predsjednik, počeo me psovati i rekao da sam na slobodnim danima te da neće da me vidi na terenu i da ne maltretiram lovce (kasnije sam saznao da mu je javio lovac koji je kontroliran, a imao je staru lovačku iskaznicu – nova mu je bila u autu). Odmah nakon toga podnesao sam kaznenu prijavu protiv predsjednika za ponovno maltretiranje i onemogućavanje u radu, sa predočenom dokumentacijom.
– 05.studeni 2012. šaljem obranu za iskrivljeno ponašanje na ime lovačkog društva jer mi je na moj poziv predsjedniku rekao da njemu ne treba ništa jer je u petak, 02.11.potpisao otkaz te da mu ujutro vratim lovočuvarsku iskaznicu i značku.
– 06.studeni 2012. Poštom dobivam izvanredni otkaz ugovora o radu datiran 02.11.2012 uz obrazloženje da sam 02.11.na poziv predsjednika i tajnika primio pozive na davanje obrane bez da iste potpišem, neovlašteno napustio radno mjesto te otišao doma – javili su im svjedoci, a nakon toga čuli su se telefonski i samnom. To je teška povreda radne obveze te stoga predsjednik uručuje izvanredni otkaz ugovora o radu. TOGA DANA NISAM IŠAO KUĆI VEĆ SAM ZAJEDNO SA SINOM IZVRŠIO OBILAZAK U PEROJU, BARBARIGI, CUKRIĆI, JURŠIĆI I PAČIĆI – imam svjedoke koji su me vidjeli, a ispis poziva pokazuje da me gospoda nisu kontaktirala nakon toga niti na mobitel niti na kućni telefon.
– Tada još jedan šok – dobivam odluku upravnog odbora da sam od 08.11.2012.isključen iz lovačkog društva zbog grubog narušavanja ugleda društva, lovačke etike te nanošenjem štete društvu svojim neodgovornim ponašanjem napravio tešku povredu članske odgovornosti. Niti jedan članak nije obrazložen samim činom, a imam informaciju od pojedinih članova upravnog odbora da niti nije bilo glasovanja, a s obzirom da su napisali u obrazloženju da je proveden postupak protiv mene, nije mi jasno kako to da je proveden postupak kad mene nitko nije niti kontaktirao. Bar su mi dali mogućnost da se žalim skupštini društva koja bi se mogla po statistici održati negdje oko 2017.godine.
Na žalbu o otkazu ugovora o radu nitko se nije udostojio odgovoriti, te je podugnuta tužba na sudu. Žalbu na isključenje iz lovačkog društva uručio sam u roku, ali ni to nitko nije našao za potrebu da odgovori. Nadzorni odbor kao ni stegovni sud nije se sastajao, a lovačko društvo je bez lovočuvara bilo za vrijeme trajanja mog bolovanja. Trenutno sam na zavodu za zapošljavanje, bez prava na naknadu radi izvanrednog otkaza. Lovačku iskaznicu posjedujem sa pripadajućom markicom pa povremeno odlazim u lov u susjedno lovačko društvo i na tome im se od srca zahvaljujem. Još ima dosta stvari o kojima bi se moglo argumentirano pisati, ali o tome nekom drugom prilikom. Valjda će institucije nadležne za te stvari odraditi svoj posao jer ja ipak vjerujem u pravnu državu. Nadam se da je takvih slučaja malo te da će se i to dovesti u red i da naslov u lovačkom vjesniku „Lovočuvar u službi lovišta“ neće biti samo slovo na papiru.
Od 1955. godine članovi moje obitelji su lovci lovačkog društva Vodnjan, pokojni djed i pokojni otac… Sada bi trebao uz veliku želju polagati i moj sin koji navršava 18 godina, ali da li ima smisla kada lov više nije lov nego koristoljublje pojedinaca.

U išćekivanju da me se izbriše iz evidencije članstava u Županijskom lovačkom savezu na zahtjev predsjednika lovačkog društva, srdačno Vas pozdravljam i svim lovcima želim dobru kob, a lovočuvarima poručujem, bili volonteri ili profesionalci, da ne trpe poniženja od nadležnih jer da je lako biti lovočuvar svi bi bili lovočuvari.

Sretnu Novu 2013. Godinu želi Vam

KRAJCER ELVIS
CETINIĆI 61
MARČANA

Vezane vijesti

Leave a Reply