Na Neretvi održano treće “Ornitodruženje” u sklopu “Dana Dragutina Rucnera”

posted in: Događanja, Vijesti | 0

Od 24. do 26. studenog 2017., na Neretvi je održan stručni skup “Dani Dragutina Rucnera” koje je zajedno s Udrugom Biom organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (JU DNŽ).

Foto: BIOM

Prvi dan, u Metkoviću je JU DNŽ održala događanje pod nazivom “Upravljamo prirodom” namijenjeno predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te institucijama i drugim dionicima s područja delte rijeke Neretve, a s ciljem informiranja sudionika o održivom upravljanju zaštićenim dijelovima prirode i ekološkoj mreži (Natura 2000). Vedran Lucić iz Udruge Biom održao je predavanje s temom “Zašto zaštita prirode?”, a predstavljen je i prijedlog Plana upravljanja Deltom Neretve.

Foto: BIOM

Iduća dva dana Biom je u Opuzenu organizirao “Susret ornitologa i promatrača ptica -ornitodruženje” na kojem su osim stručnjaka sudjelovali i ostali entuzijasti i zaljubljenici u ptice. Ornitodruženje kao neformalno događanje jedinstvenog je karaktera zbog zajedničkog sudjelovanja profesionalnog kadra i ornitologa amatera kojima je zajednički cilj istraživanje i zaštita ptica. I ove su godine uz stručne sudionike sudjelovali i studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te polaznici Treninga prepoznavanja ptica (BirdID) koji su se mogli upoznati s različitim mogućnostima rada s pticama.

Foto: BIOM

Dvodnevan program Ornitodruženja donio je brojna izlaganja o aktualnim temama iz svijeta ornitologije. Skup je započeo predavanjem o Dragutinu Rucneru, čovjeku koji je ostavio velik trag u hrvatskoj ornitologiji. Nakon izlaganja tematski vezanih uz područje Neretve nastavljeno je s pregledom aktivnosti u ornitologiji. Predstavljena su pojedina stručna istraživanja, programi i rezultati većih monitoringa te nove tehnologije i alati u istraživanju ptica, a najavljeni su i neki budući projekti.

Foto: Dvoržak i Ledinšćak

Jutra su sudionici mogli iskoristiti za neobavezno promatranje ptica, a organiziran je i zajednički izlet na ušće Neretve. Večernje druženje bilo je popraćeno putopisnim predavanjem o Melaneziji, a cijelo Ornitodruženje završilo je raspravom za šest okruglih stolova.

Foto: BIOM

Veliki interes za sudjelovanje na Ornitodruženju na Neretvi dokazuje kako je to vrlo cijenjena destinacija za promatrače ptica, što deltu istovremeno promiče kao izrazito važno zimovalište, odmorište i gnjezdilište za brojne vrste ptica.

Ornitodruženje održano je u sklopu projekta “Adriatic Flyway 3″, kojeg financiraju zaklade EuroNatur i MAVA.

Foto: BIOM
Foto: BIOM
Foto: Dvoržak & Ledinšćak
Foto: Dvoržak i Ledinšćak

Vezane vijesti

Leave a Reply