Nova vrsta ptice za Hrvatsku – afrički sveti ibis

Autor teksta i fotografija: Luka Basrek

Na području Grada Samobora, u Celinama Samoborskim, početkom veljače 2019. godine prvi puta je u Hrvatskoj zabilježen afrički sveti ibis (Threskiornis aethiopicus). Lako je prepoznatljiv zbog svoje veličine, tamne glave, debelog i prema dolje zavijenog kljuna te crnih nogu. Prirodno je rasprostranjen u tropskim i suptropskim područjima Afrike i u Iraku, a povijesno je živio i u Egiptu gdje su ga smatrali svetom pticom. To je društvena ptica koja rado formira kolonije te može živjeti u zajednicama koje broje 200 ptica pa čak i više. U zemljama gdje je prirodno rasprostranjen, uglavnom se hrani kukcima, rakovima, školjkašima , ribama, žabama i malim sisavcima. Nije izbirljiv oko hrane zbog čega se lako prilagođava na nova staništa.

U Europi do 20. stoljeća nije bio prirodno rasprostranjen, a u novije doba počeo je uspostavljati kolonije. Ptice koje su držane u zatočeništvu pobjegle su u divljinu te su se počele samostalno razmnožavati. Prema dostupnim podacima, danas se pojavljuje u Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Portugalu i Španjolskoj. Može predstavljati prijetnju za autohtone ptice jer se hrani jajima drugih ptica (npr. jajima čaplji i čigri), istiskuje druge vrste kompeticijom, a čak se može hraniti i manjim vodenim pticama. Zbog toga je dodan na popis invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji.

Ukoliko opazite ovu vrstu, molimo da dojavite Udruzi BIOM na info@biom.hr te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike na vrste@haop.hr.

Vezane vijesti

Leave a Reply