ptice.net portal izvorno je pokrenut 2004. godine kao samostalni projekt Darka Bote. Programer i zaljubljenik u ptice (a i muzičar) pokrenuo je web stranicu oko koje se vrlo brzo okupila živahna zajednica korisnika. Nekoliko godina ptice.net su bile centralno mjesto okupljanja ljubitelja ptica, ali negdje oko 2011. su počeli problemi s učestalim hackerskim napadima na web stranicu koja je nakon nekog vremena i zamrla. Ipak, ptice.net su ostale pojam među ljubiteljima ptica te se povremene priče o ponovnom pokretanju web stranice uvijek nailazile na odobravanje i poticaj.

Udruga BIOM se u priču oko portala ptice.net uključila još 2012. godine ali tada, zbog nedostatka kapaciteta nije bilo mogućnosti da se nešto značajnije pokrene. U ožujku 2013. se probala pokrenuti stranica, ali je inicijativa bila kratkog vijeka. Krajem iste godine udruga BIOM je probala okupiti više zainteresiranih pojedinaca koji bi se bavili uređivanjem web stranice dok bi BIOM pružio samo tehničku podršku, te je kroz zimu 2013. i dobar dio 2014. bilo preneseno dosta sadržaja iz drugih medija uz manji dio autorskog sadržaja. Nažalost, novi sadržaji su se dodavali neredovito te se nije uspjela okupiti stara zajednica korisnika.

U travnju 2015. prijavljen je projekt “Ptice oko nas” koji je krajem iste godine uspješno ostvario sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Jedna od aktivnosti projekta je i ponovno pokretanje web stranice ptice.net s ciljem okupljanja zajednice ljubitelja ptica u Hrvatskoj. Osim toga, bitan dio projekta je i razvoj volonterskih aktivnosti u zaštiti i praćenju stanja divljih ptica.

Do rujna 2017. dok traje projekt “Ptice oko nas”, cilj BIOM-a je da ptice.net postanu platforma koja će okupiti sve zainteresirane da zajednički uče o divljim pticama ali i pomognu u njihovoj zaštiti. Također, ptice.net su otvorene i drugim udrugama, institucijama te pojedincima.

 

Vedran Lucić
Ivan Mile Katanović
Biljana Ječmenica