Orao krstaš (Aquila heliaca) iznad Lonjskog polja

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

Mladi orao krstaš(Aquila heliaca) kojem je prošle godine u Austriji ugrađen GPS lokator ovih se dana nalazi iznad parka prirode Lonjsko polje. Svi ljubitelji ptica mogu pratiti njegovo kretanje na linku: http://satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_142=142

Prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (2013):
Posljednji poznati par orla krstaša gnijezdio se krajem 20. st. kod Iloka, na obroncima Fruške gore (Mikuška i Mikuška 1994), no s početka 21. st. nema podataka o gniježđenju. Brojnost mu opada i na Fruškoj gori u Srbiji, te su početkom ovog stoljeća bila poznata još samo tri para (Puzović i Stefanović 2002). Jedan od njih gnijezdio se kod Molovina u neposrednoj blizini Iloka, te je dio njegova teritorija zahvaćao i Hrvatsku. Taj se par gnijezdio do 2001. (Puzović i Stefanović 2002), od kada na tom području gniježđenje više nije zabilježeno (N. Stojnić).

Mladi orao imena „Esperanza“ izlegao se 2013. godine na poplavnom području Morave u nizinskom dijelu Austrije, a GPS lokator mu je ugrađen 09.07.2013. godine. Nadzornici Javne ustanove park prirode Lonjsko polje pratit će područje lociranja, a o eventualnom nalazu obavijestiti austrijske ornitologe.

Rijetka vrsta orla iznad Parka prirode Lonjsko polje!.

Kretanja orla krstaša pod imenom Esperanza u Hrvatskoj
Kretanja orla krstaša pod imenom Esperanza u Hrvatskoj

Vezane vijesti

Leave a Reply