Zabilježena nova vrsta za ornitofaunu Crne Gore, limunasta pastirica

posted in: Vijesti, Znanost | 0

BirdLife partner u Crnoj gori, organizacija Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne gore, objavila je informaciju da su zabilježili novu vrstu za Crnu goru, limunastu pastiricu (Motacilla citreola). Iako je riječ o novom nalazu za Crnu goru, vrsta ima već više opažanja u Hrvatskoj te se pretpostavlja da češće prelijeće na istočnoj obali Jadrana ali se ne bilježi jer je broj promatrača ptica jako mali.

Između 2004. i 2012. godine, limunasta pastirica je u Hrvatskoj zabilježena najmanje 4 puta:

29.04.2004 Donje blato, is. Korčula, 1 ad. (promatrač: Bordjan)
09.04.2006 Stonska solana, 1 ♂ (promatrač: Dubravko Dender)
30.04.2009 Velo blato, otok Pag, 1 ♂ (promatrač: Šere)
28.04.2011 Kolansko blato, otok Pag, 1 ind. (promatrač: Ploj)

Više o rijetkim vrstama u Hrvatskoj u Trećem izvještaju Hrvatske komisije za rijetke vrste.

U izvornom članku pročitajte o detaljima krivolova na Ulcinjskoj solani.

Vedran Lucić, Udruga BIOM

Zahvaljujući nedavnoj naučno istraživačkoj posjeti kustosa Prirodnjačkog muzeja iz Austrije, popis ptica Crne Gore postao je bogatiji za jednu novu vrstu. Naime, prilikom monitoringa ornitofaune Ulcinjske solane, koja je realizovana zajedno sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica, Dr. Peter Sackl otkrio je novu vrstu za našu zemlju, žutoglavu plisku (Motacilla citreola), koja inače gnijezdi u Sibiru i Rusiji i čija ruta migracije nije uobičajena za Crnu Goru. Determinacijom ove vrste na Ulcinjskoj solani fond vrsta ptica Crne Gore povećan je na 349.

Izvor: Otkrivena nova vrsta za ornitofaunu Crne Gore | Czip – Centar za zastitu i proucavanje ptice Crne Gore

Limunasta pastirica (desna žuta ptica), žuta pastirica (ljeva žuta ptica), bijela pastirica (gore desno). Photo by: Peter Sackl.
Limunasta pastirica (desna žuta ptica), žuta pastirica (ljeva žuta ptica), bijela pastirica (gore desno). Photo by: Peter Sackl.

Leave a Reply