Otok za čigre na Ormoškom jezeru

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

I ove godina je Udruga BIOM uz pomoć volontera otišla na Ormoško jezero, akumulaciju na Dravi, na granici sa Slovenijom kako bi očistili umjetno napravljeni šljunčani otok na kojem se gnijezde crvenokljune čigre (Sterna hirundo). Otok je HEP napravio 2014. godine u sklopu projekta LIVEDRAVA.

Šljunčani otok, Ormoško jezero. Foto: Udruga BIOM

U Hrvatskoj se crvenokljune čigre gnijezde u kolonijama, a samo gnijezdo je plitka depresija na golom tlu. Ponekad polažu jaja i na nisku travu, ali im veća vegetacija ne odgovara za gniježđenje te ovise o otocima i sprudovima bez vegetacije. Dobro prihvaćaju umjetno napravljene šljunčane otoke i platforme stoga je otok omogućio dodatno stanište za njihovo gniježđenje. Ugrožene su zbog osjetljivosti na ljudsku prisutnost, gubitka staništa čestim plavljenjem otoka i sprudova, erozijom te zarastanje vegetacijom stoga je potrebno umjetne otoke svake godine održavati.

U nedjelju, 26.3.2017., unatoč varljivom vremenu, uspjeli smo otploviti do otoka gdje smo uz rezanje vrba te čupanje trave, očistili otok od vegetacije kako bi čigre mogle gnijezditi nakon što se ubrzo sa zimovanja. Također, ne bi ništa uspjeli bez pomoći lokalnih ribiča koji su nam omogućili čamac za plovidbu do otoka.

Crvenokljuna čigra (Sterna hirundo). Foto: Udruga BIOM.

 

Vezane vijesti

Leave a Reply