Otvoren stalan izložbeni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli

posted in: Događanja, Vijesti | 0

 

U prostoru obnovljene zgrade Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, župan Zlatko Komadina 14. je svibnja 2017. otvorio stalni edukativni postav o creskim bjeloglavim supovima. Radi se o projektu vrijednom gotovo 4 milijuna kuna.

Foto: HRT

Bjeloglavi supovi, koje u lokalnom govoru Cresa nazivaju “orli”, strogo su zaštićena vrsta, koja se u Republici Hrvatskoj uspjela održati jedino na kvarnerskim otocima te najvećim dijelom upravo na otoku Cresu. Supovi se hrane uginulim životinjama, obavljajući pritom važnu zadaću “čistača” i “sanitarne službe” čime sprječavanju širenje bolesti i zaraza. Lokalno stanovništvo od davnine dobro razumije njihovu važnu ulogu u prirodi pa ih nastoji zaštititi, a što se pokazalo i u dosadašnjoj podršci koju stanovnici Belog i otoka Cresa pružaju zaštiti supova i prirode.

Foto: HRT

Osim o životu “creskih orli”, stalni postav nastoji prikazati povezanost ovih karizmatičnih ptica i ostalih zanimljivih dijelova prirodne baštine kvarnerskih otoka, otoka Cresa, creske Tramuntane i drevnog gradića Belog kao i etnografsku baštinu kraja. Također, prikazuje i zanimljive spletove biljnih i životinjskih organizama, međusobno povezanih hranidbenim lancima i mrežama te iznimnu biljnu biološku raznolikost otoka Cresa.

Projekt realizacije Centra za posjetitelje Beli na čijem su otvorenju bili Roko i Travanj, bjeloglavi supovi koji trenutno borave u oporavilištu, sufinanciran je sredstvima Primorsko-goranske županije, Javne ustanove Priroda, Grada Cresa i Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Izvor: Radio Rijeka – Vijesti – Izložbeni postav centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove

Cijeli je članak dostupan na radio.hrt.hr/radio-rijeka.

Vezane vijesti

Leave a Reply