Pet načina kako spriječiti napad mačaka na ptice

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

 

Mačke su često glavni uzrok stradavanja ptica koje se gnijezde blizu naselja. Uz nekoliko jednostavnih prilagodbi moguće je pomiriti naše ljubimce i divlje životinje. Organizacija Nature Canada predstavlja jednostavna rješenja za skladan suživot mačaka i ptica

 

Foto: jev55

Ako imamo mačku koja slobodno šeće susjedstvom, volimo kad se nakon više sati lutanja vrati u sigurnost našeg doma. No, ponekad se ne vrati sama već sa sobom nosi i neželjeno društvo – mrtvu (ili još gore, polumrtvu) pticu.

Mačke su rođeni predatori i nema prevelikog smisla grditi ih za nešto što je u njihovoj prirodi. Kad već dovodimo udomaćenu životinju u svoju kuću i hranimo ju, moramo i odgovarati za njezine postupke.

Već nam je poznat primjer vezanja zvonca mački oko vrata kako bi bila primjetljivija i stvarala manje štete dok istražuje dvorište. Nature Canada (BirdLife partner) predlaže još strože kontrole mačaka i prema njima mačke ne bi smjeli puštati da hodaju vani bez našeg nadzora.

Mnogim će vlasnicima ove mjere ograničavanja sloboda mačkama djelovati potpuno neprirodno. No, u svojoj kampanji „Mačke & Ptice“ kojom javnosti žele približiti taj problem, u Nature Canada ističu kako ti postupci, ne samo da štite ptice – već i čuvaju zdravlje i sigurnost mačaka.

Brojnost crnoprse strnadice u Kanadi smanjila se za 90% zbog prijetnji povezanih s ljudskim posredstvom kao što je i držanje mačaka | © USFWS Mountain-Prairie

Kampanja „Mačke & Ptice“ osmišljena je s ciljem podizanja svijesti građana o opasnostima i posljedicama slobodno lutajućih mačaka. Puno ljudi svoje mačke pušta van i ne drži ih isključivo u kući. Te su mačke izložene raznim zarazama, rizicima da budu pregažene te sukobima s ostalim mačkama i drugim životinjama. Mačke također često budu napuštene te ih velik broj slobodno luta okolo bez stalnog doma. Kako one nemaju vlasnika koji ih hrani, ovise o hrani koju pronađu ili ulove, a među njihovim se plijenom čestu nađu i ptice. Uzmimo u obzir da se jedna mačka tokom godine može više puta omaciti, dobivamo prilično velik problem.

Nakon sagledavanja svih ovih činjenica, držanje mačke pod nadzorom čini se kao povoljna opcija i za sigurnost mačke i ptica. No, može li se slobodni mačji duh ukrotiti, a njih se prisiliti da budu pitome kućne životinje? Odgovor je da, a Nature Canada ima pet savjeta za početak.

 

  1. Postepen prijelaz
© Nature Canada

Mnogi se stručnjaci slažu da mačke treba postupno navikavati na život u kući. Ako vaša mačka trenutno mnogo vremena provodi izvan kuće, počnite ju duže zadržavati unutra. Dobar početak za to je s dolaskom zime s obzirom da mačke vole toplinu. Dok stigne proljeće, mačke će se već „navući“ na udobnost kuće i rjeđe izlaziti van.

 

  1. Unutrašnjost kuće učinite privlačnijom
© Nature Canada

Čim je mački unutar kuće ljepše i zabavnije to će manje htjeti izlaziti. Mačke se mogu zabaviti na razne načine – od gradnje penjalice za mačke s koje može gledati van do igre traženja hrane u kojoj će moći zadovoljiti svoje nagone.

 

  1. Razmotrite opciju držanja mačke na povocu

Čini se prilično neobično (a možda će vas i susjedi isprva čudno gledati), ali da, i mačke se mogu naučiti na povodac. Ali najbolje je koristiti oprsnicu (a ne običnu ogrlicu i „lajnu“), koja ih ne može ozlijediti.

 

  1. Investirajte u „box“ za mačke
© Nature Canada

Ako imate lijepi prostrani vrst, nema razloga da i vaša mačka ne uživa u njemu. Gradnja ograde za mačke osigurava im siguran prostor u kojem mogu slobodno trčati, bez straha da će pobjeći.

 

  1. Osigurajte vrt od mačaka

Postavite dodatne žičane ograde koje sprječavaju ili mačke da izađu ili ostale životinje da uđu. Dodaci se mogu nadograditi na postojeće vrtne ograde ili postaviti zasebno sprječavajući mačke da se primjerice penju na drveće.

 

Izvor: BirdLife – Worldwide – News – Five neat tricks to keep your cat from attacking birds

Cijeli je članak dostupan na stranicama BirdLife-a, a dodatne informacije o kampanji „Mačke & Ptice“ pronađite na: http://catsandbirds.ca/

Vezane vijesti

Leave a Reply