Plodna godina za rode usprkos opasnostima na putu

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

Nakon izvještaja o prstenovanju roda u Međimurskoj županiji, kojeg smo prenijeli sa stranica Međimurske prirode, dobili smo još lijepih vijesti.

U Zagrebačkoj županiji prstenovane su čak 202 mlade rode, a u 19 gnijezda nalazila su se po 4 mladunca. Najveći pomladak bilježi grad Vrbovec sa 69 ptića. Ovo je 5. godina uzastopnog prstenovanja roda na području Zagrebačke županije te je ujedno i najplodnija. Inače, Zagrebačka županija proglasila je 2016. i 2017. godinu Godinama bijele rode.

Foto: Zagrebačka županija

Da gnijezdo s 5 mladunaca iz Kotoribe nije jedino toliko brojno, poručili su iz Bjelovarsko-bilogorske županije gdje je 6 gnijezda imalo po 5 mladih roda. U Parku prirode Lonjsko polje 3 su gnijezda othranila po 5 mladunaca, u 6 gnijezda bilo ih je po 4, a u mnogim ostalim gnijezdima našla su se po 3 mladunca.

5 mladunaca u Siščanima | Foto: JU Priroda BBŽ
5 mladunaca u Jasenovcu | Foto: PP Lonjsko polje

 

Koordinator za praćenje roda, Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, potvrđuje kako je ova godina bila plodna za rode. Prosječan broj mladih po aktivnom gnijezdu bio je veći od 2. Međutim, broj mladih po svim gnijezdima neće doseći najveće razine. „Dosta je roda ove godine došlo relativno kasno ili se uopće nisu vratile. Uzroke tome treba tražiti u lošem vremenu, namjernom ubijanju duž seobenog puta primjerice u Libanonu i ratnim aktivnostima u Siriji ili Jordanu,“ napominje Mikuška.

Foto: PP Lonjsko polje

Prstenovanjem roda i ostalih ptica prati se njihovo kretanje što omogućuje da se odrede njihovi selidbeni putevi i odmorišta, što su ključne informacije za planiranje mreža zaštićenih područja. Svaki nalaz prstenovane ptice mnogo govori o njezinom životu.

Na rode se osim metalnih, stavljaju i plastični prsteni u boji što olakšava prepoznavanje ptica s udaljenosti bez potrebe ponovnog ulova. Jedinstveni kodovi na prstenima lako se čitaju s dalekozorom ili durbinom.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Naše rode sele jugoistočnim smjerom preko Bugarske, Turske, Izraela i Palestine, zatim na jug dolinom Nila preko Egipta i Sudana te uz Veliku rasjednu dolinu do južne Afrike u kojoj zimuju. Želimo im sretan i siguran put!

Vezane vijesti

Leave a Reply