Pomaže li vjetar pticama tijekom seobe?

posted in: Vijesti, Znanost | 0

Ptice u migraciji

Istraživači s Instituta Max Planck izračunali su optimalne rute za seobu ptica na globalnoj razini, koje imaju veliku iskoristivost vjetra. Istraživanje pokazuje da ptice mogu uštedjeti četvrtinu svog vremena tijekom seoba ako koriste navedene optimalne rute. S obzirom na to, ptice bi trebale stići ranije na svoje odredište i imati veću šansu za preživaljavanje i reprodukciju. Poznavanje takvih ruta kod migratornih vrsta moglo bi se prenositi s generacije na generaciju.

Znanstvenici, predvođeni Kamranom Safijem, izračunali su da ruta s najmanjom udaljenosti između dvije točke gotovo nikad ne predstavlja i nabržu opciju. „Korisno bi bilo za ptice da koriste vjetar na svojim putovanjima, ali naravno da ptice ne mogu predvidjeti vremenske prilike. Ipak, kroz prirodnu selekciju i učenje moguće je da se znanje o optimalnoj ruti širi unutar vrste tijekom vremena”, kaže Bart Kranstauber, prvi autor studije.

Otkriveno je da neke izračunate rute određene vrste ptica već koriste. Naime, pokazalo se da je energetski isplativije putovati iz Europe prema jugu (Afrika) koristeći istočnu rutu, a u drugom smjeru koristeći zapadnu rutu. Ovaj kružni model putovanja je poznat kod kukavica.

Source: Biologija.com.hr – Vijesti – Biologija – Pomaže li vjetar pticama tijekom seobe?

Vezane vijesti

Leave a Reply