Potrebno je bolje upravljanje mrežom Natura 2000, kao i njezino bolje financiranje i praćenje, poručuju revizori EU-a

Potrebna su poboljšanja u upravljanju mrežom Natura 2000 (vodeći program EU-a u području biološke raznolikosti), kao i njezinom financiranju i praćenju, stoji u novom izvješću Europskog revizorskog suda. Iako revizori ne dovode u pitanje važnost uloge mreže Natura 2000 u zaštiti biološke raznolikosti, utvrdili su nedostatke u upravljanju i manjak pouzdanih informacija o troškovima i financiranju. Financiranje nije u dovoljnoj mjeri prilagođeno potrebama područja važnih u pogledu okoliša.

Revizori su posjetili 24 područja mreže Natura 2000 u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj i Rumunjskoj, obuhvativši većinu biogeografskih regija u Europi, te su se savjetovali s različitim skupinama dionika. Istaknuli su važnost uloge mreže Natura 2000 u zaštiti biološke raznolikosti, no zaključili su da uspostavom te mreže nije iskorišten njezin puni potencijal.

„Uspostava mreže Natura 2000 bila je dugotrajan proces, no sada je u najvećem dijelu dovršena. Kako bi se postigla prikladna zaštita biološke raznolikosti na svim područjima mreže Natura 2000, države članice moraju uspostaviti odgovarajuće mjere očuvanja uz primjereno financiranje i cjelovit niz pokazatelja za mjerenje ostvarenih rezultata,” istaknuo je Nikolaos Milionis, član Europskog revizorskog suda zadužen za ovo izvješće.

Priopćenje za medije: Potrebno je bolje upravljanje mrežom Natura 2000, kao i njezino bolje financiranje i praćenje, poručuju revizori EU-a.

Izvor: Europski revizorski sud

Cjelovito tematsko izvješće Europskog revizorskog suda o mreži Natura 2000

Vezane vijesti

Leave a Reply