Požar u Parku prirode Vransko jezero

Već nekoliko dana gori područje između Miranja, Ceranja i Vrane, zagađeno minama, što uz jak vjetar sprječava vatrogasce u potpunosti ugasiti požar. Iz tog područja vatra se je, preko naselja Radašinovci, proširila te je jučer oko 13:30 sati zahvatila područje Parka prirode Vransko jezero na predjelu sjeverne padine brda Crnogorka. Oko 14 sati vatra je zahvatila i istočni rub ornitološkog rezervata, najvrjednijeg dijela Parka. Zahvaljujući intervenciji JVP Biograd n/M te svih okolnih DVD-ova, a pogotovo velikom broju kanadera i air traktora, oko 17 sati činilo se da je požar obuzdan pa su zračne snage odletjele na druga požarišta.

Pojačanjem bure i okretanjem na tramontanu, vatra se je opet razbuktala i brzo proširila obalom Vranskog jezera prema istoku te je jako stradao predio Njivice s jedne strane, a s druge strane vatra je ugrozila naselje Potkosa u Radašinovcima, koje su vatrogasci obranili nadljudskim naporima uz pomoć 2 air traktora, koji su ostali gasiti sve do mraka.

Čuvari prirode su, zajedno sa vatrogascima, jučer cijeli dan i cijelu noć sudjelovali u gašenju i dežurstvu. Trenutno na području Parka prirode kao ni u neposrednoj blizini nema vatre pa čuvari prirode s vatrogasnim naprtnjačama od 06:00 sati obilaze lokacije gdje još tinja kako bi spriječili ponovno nastajanje/širenje vatre.

Ukupna površina zahvaćena požarom iznosi 2.170.000 m2, od toga 470.000 m2 u ornitološkom rezervatu, a od čega je 70.000 m2 tršćak. Uz to je izvan ornitološkog rezervata izgorjelo još oko 200.000 m2 tršćaka. Sretna okolnost je da je sezona gniježđenja završila te da su ptići dovoljno veliki da su mogli pobjeći pred požarom.

 

 

Vijest i fotografije preneseni s www.pp-vransko-jezero.hr.

Vezane vijesti

Leave a Reply