Poziv na prebrojavanje gnijezdećih kolonija gačaca

posted in: Uncategorized, Vijesti | 0

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Udruga BIOM pozivaju sve promatrače ptica i ljubitelje prirode da se tijekom proljeća 2021. godine uključe u akciju kartiranja i prebrojavanja gnijezdećih kolonija gačaca u Hrvatskoj.

Posljednje sustavno prebrojavanje hrvatske gnijezdeće populacije ove vrste provedeno je 2017. godine, kada je zabilježeno 6082 parova! Ovu akciju organiziramo u svrhu određivanja trenutne veličine populacije (broja parova) vrste te definiranja njenog trenda (raste li ili opada).

 

Opis vrste

Gačac (Corvus frugilegus) je ptica iz porodice vrana (Corvidae). Perje gačca je u potpunosti sjajno crno, dok je kljun pri bazi istaknute svijetlo sive boje. Gnijezdi se u kolonijama koje se uglavnom nalaze u gradskim parkovima ili drvoredima, a ponekad u šumarcima ili drvoredima izvan naselja, npr. uz farme. Gniježđenje započinje već u ožujku, prije nego drveće prolista. Gnijezda gradi najčešće na listopadnim stablima (vrlo često na platanama) te se na jednom stablu nalazi i do nekoliko desetaka gnijezda. Rasprostranjen je samo u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

 

Vrijeme prebrojavanja

Prebrojavanje treba obaviti u razdoblju od 25. ožujka do 15. travnja, budući da su stabla tada još većinom bez lišća te se sva gnijezda dobro vide. Dovoljan je jedan obilazak svake kolonije.

 

Lokacije prebrojavanja

Popis lokacija kolonija koji se temelji na rezultatima prebrojavanja 2017. godine, možete pronaći u online tablici OVDJE. Neke od navedenih kolonija možda više ne postoje, ali su se vjerojatno pojavile i nove kolonije. Stoga molimo promatrače da slobodno nadopune ovaj popis ako znaju za bilo koje dodatne kolonije. Kako bismo mogli pratiti napredak prebrojavanja te pokrivenost kolonija, molimo promatrače da upišu svoje ime uz odgovarajuće kolonije koje mogu prebrojati i da nakon obilaska označe koloniju kao “odrađeno“.

 

Metoda prebrojavanja

Potrebno je obići navedene kolonije te pregledati sva potencijalna mjesta za gniježđenje u potrazi za novim kolonijama. Kolonije je obično lako uočiti jer su gnijezda velika (u prosjeku 40 cm široka i 30 cm visoka) i smještena na gornjim granama visokog drveća, a gačci su vrlo glasne ptice koje bukom privlače pozornost na sebe. Pregled stabala i kolonija poželjno je raditi uz pomoć dalekozora. Nakon lociranja kolonije, potrebno je kroz minimalno 15 minuta prebrojavanja utvrditi koliko u koloniji ima aktivnih gnijezda. Aktivno gnijezdo je lako prepoznati jer je veliko i dobro izgrađeno, loptastog oblika te je gotovo uvijek barem jedan gačac prisutan na njemu ili ga nadograđuje. Neaktivna gnijezda su mala i u raspadajućem stanju te na njih ne slijeću ptice. Poželjno je zabilježiti i vrstu stabala na kojima se nalaze gnijezda te po mogućnosti broj stabala s gnijezdima.

Molimo promatrače da podatke s prebrojavanja zabilježe i pošalju nam ih u što kraćem roku.
Podatke nam možete dostaviti koristeći online obrazac OVDJE.
ili slanjem Word obrasca (niže) na adresu: tomikadrian@gmail.com

Zahvaljujemo se na pomoći!

 

Obrazac za prebrojavanje kolonija gačaca

Vezane vijesti

Leave a Reply