Poziv na prebrojavanje zimujuće populacije male ušare (Asio otus)

posted in: Događanja, Vijesti | 0
Sova mala ušara (foto: Maciej Szymański)
Sova mala ušara (foto: Maciej Szymański)

Mala ušara (Asio otus) je jedna od najčešćih sova u Hrvatskoj, a tijekom zime se okuplja u manjim skupinama, najčešće unutar naselja. Male ušare za dnevni odmor biraju smreke, tuje, breze, platane te razna druga stabla, ponekad obrasla bršljanom ili imelom. U sumrak napuštaju naselja te noću love sitne glodavce na okolnim poljima, da bi se prije svitanja ponovo vratile na svoje odmorište.

Tijekom zime 2015./16. smo pokrenuli inicijativu za kartiranje zimskih okupljališta i prebrojavanje malih ušara u Republici Hrvatskoj, te Vas ovom prilikom pozivamo da se i ove zime priključite akciji prebrojavanja. Dosad nije provedeno sustavno istraživanje rasprostranjenosti i brojnosti zimujuće populacije malih ušara u RH, te nam je cilj da u narednim godinama pokrijemo što više naselja i dobijemo što bolju sliku o brojnosti ovih ptica. Naravno, nije odmah moguće pokriti cijelu državu i sva naselja, ali za početak možete prijaviti Vama dosad poznata, ali i novootkrivena zimovališta malih ušara. Dugoročno, trebalo bi svake zimske sezone pratiti brojnost ptica na poznatim okupljalištima, te nastojati pronalaziti i nova mjesta. Stariji podaci su također dobrodošli.

Za svako pojedino okupljalište potrebno je zabilježiti: broj ptica, mjesto (adresa), datum, ime promatrača, koordinate (nije obavezno, ali je preporučljivo), vrsta stabala na kojima se ptice zadržavaju (dovoljno je odrediti do roda) i dodatne opaske (po potrebi). Svako okupljalište dovoljno je prebrojati jednom između sredine prosinca i sredine veljače, što ne znači da ne možete i više puta, ako želite. Podaci o odsutnosti malih ušara su također dobrodošli, drugim riječima, ako u pojedinim naseljima ustanovite da tamo ne zimuju ove ptice, molimo Vas da nam i te informacije proslijedite.

Sve podatke možete slati na e-mail adresu tomikadrian@gmail.com ili putem priloženog obrasca ili putem web obrazca. Prikupljene podatke ćemo obraditi tablično i kartografski te će biti svima dostupni.

Adrian Tomik, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode

Preuzmi (DOCX, 13KB)

Sova mala ušara (foto: Maciej Szymański)
Sova mala ušara (foto: Maciej Szymański)
Sova mala ušara (foto: Maciej Szymański)
Sova mala ušara (foto: Maciej Szymański)

Vezane vijesti

Leave a Reply