Prebrojavanje zimujuće populacije male ušare (Asio otus)

posted in: Događanja, Vijesti | 0

Od ove sezone pa nadalje htjeli bismo kartirati zimska okupljališta malih ušara u RH. Kako naši susjedi već godinama rade takav projekt, mislim da je vrijeme da se i mi priključimo. Naravno, nije moguće pokriti cijelu državu i sva naselja, ali za početak možete prijaviti dosad poznata i novootkrivena zimovališta malih ušara. Dugoročno, trebalo bi svake zimske sezone pratiti brojnost ptica na poznatim okupljalištima, te nastojati pronalaziti i nova mjesta. Stariji podaci su također dobrodošli.

Za svako pojedino okupljalište potrebno je zabilježiti: broj ptica, mjesto (adresa), datum, ime promatrača, koordinate (nije obavezno, ali je preporučljivo), vrsta stabala na kojima se ptice zadržavaju (dovoljno je odrediti do roda) i dodatne opaske (po potrebi). Svako okupljalište dovoljno je prebrojati jednom između sredine prosinca i sredine veljače, što ne znači da ne možete i više puta.

Sve podatke možete slati meni na e-mail adresu (adrian.tomik1@os.htnet.hr), a plan je da ih objedinim u excel tablici te na google karti, a biti će dostupni svima.

Adrian Tomik, Hrvatsko društovo za zaštitu ptica i prirode

Mala ušara (Asio otus) by Maciej Szymanski
Mala ušara (Asio otus) by Maciej Szymanski

Vezane vijesti

Leave a Reply