PTICE, Veliki Brat vas gleda!

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

 

Brojni BirdLife partneri u Europi i središnjoj Aziji postavili su kamere za promatranje ptica uz koje ste od prirode udaljeni samo jedan „klik“. Rode, orlovi, vjetruše samo su neke od snimanih ptica koje možete gledati uživo.

Orao zmijar live cam © SPNI (BirdLIfe Israel)

Svi znamo kako tehnologija mijenja način na koji promatramo i proučavamo prirodu te uživamo u njoj. Sada je moguće instalirati male data-loggere koji nam govore kamo putuju neke od najrjeđih ptica. Možemo pratiti deforestaciju ili isušivanja pomoću satelita. Živimo u vremenu selfija i instant fotografija, u vremenu kad svatko može upravljati dronom pomoću mobitela…a ni mi, ljubitelji prirode, nismo puno drugačiji od drugih. Tehnologija je tu, samo ju trebamo iskoristiti na pravi način. Dok su primjerice u američkim nacionalnim parkovima rekreacijski dronovi zabranjeni, oni se drugdje koriste za praćenje gniježđenja ptica.

Boravak u prirodi i ono što dolazi s njim – prljanje, hladnoća, znoj…buđenje instinkata – naše je temeljno pravo. Pronalaženja zajedničkog jezika s prirodom jednako je bitno kao i nastojanje da ju razumijemo. U ovom trenu, generacija milenijalaca sve je manje povezana s okolišem koji nije umrežen. Tehnologija i kamere s daljinskim upravljanjem mogle bi biti karika koja nedostaje. Približavanje fascinirajućih prirodnih pojava djeci, danas bi trebalo biti jednostavnije.

Crna roda hrani mlade u 16:57 26/06/2017 © EOS (BirdLife Estonia)

Donosimo pregled aktivnih kamera s prijenosom uživo od BirdLife partnera iz Europe i središnje Azije. Ove kamere nisu ostvarenje alegorije iz knjige „1984“ Georga Orwella već tehnologiju koriste za nešto pozitivno i inspirirajuće. Postavljene su s namjerom kako bi istraživači mogli podijeliti svoje oduševljenje prirodom te da omoguće onima koji ne mogu ići na teren da istraže, osjete i poštuju prirodu.

Tko je od vas imao priliku biti usred šume u Estoniji i pričati sa svojom braćom na drveću kao što to čine crne rode? Znate kako je podnositi izraelsku vrućinu kada ste orao zmijar? Oduvijek ste se željeli osjećati kao vjetruša dok se vraćate kući? Iskusite barem dio toga gledajući prijenose na svom ekranu. No ipak, ne dopustite Velikom bratu da pobijedi. Kad god vam se ukaže prilika izađite van i prošećite. Ne trebate se penjati na vrhove ili skakati s litica jer je divljina sama po sebi dovoljno izazovna.

Bukoč nest cam © EOS (BirdLife Estonia)

 

Kamere – uživo s gnijezda!

*Pažnja: mnoge od ovih kamera su sezonske te su aktivne sve dok mladunci ne odlete. Vratite se na linkove kasnije ili iduće sezone.

Sljedeći popis donosi aktualan set kamera BirdLife partnera koje su trenutno u pogonu. Prijenos će završiti krajem gnijezdeće sezone, stoga požurite kako ne biste trebali čekati iduću godinu!

Natuurpunt – Flanders, Belgija

Sivi sokoli – *Update: mladunci su odletjeli.

DOF – Danska

Orlovi štekavci

Sive čaplje

Velike ušare

EOS – Estonija

Crne rode

Bukoči (1)

Bukoči (2)

Kolonija sivih čaplji

NABU – Njemačka

Šumska sova – *Update: mladunci su nedavno odletjeli.

Bijele rode

Vjetruša (Hamburg)

Vjetruša (Berlin)

Kolonije vranaca

GONHS – Gibraltar

Smeđe čiope (pod nadzorom Ministarstva okoliša Gibraltara)

MME – Mađarska

Zlatovrana

Crne rode

Fuglavernd – Island

Gavran

SPNI – Izrael

Orao zmijar

LOB – Latvija

Zlatovrana

LOD – Litva

Vjetruša

VBN – Nizozemska

Kukavica u gnijezdu trstenjaka

NOF – Norveška (u suradnji sa Zooom-om)

Šumska sova – *Update: mladunci su odletjeli.

Ptice u vrtu

SPEA – Portugal

Morski vranac (otočje Berlengas)

Veliki zovoj (otok Corvo)

Veliki zovoj (otočje Berlengas)

SEO/BirdLife – Španjolska

Sivi sokol

Bijela roda

Rüppellov sup

SOS/BirdLife Slovačka

Bijele rode

 

Preuzeto i prilagođeno sa stranica BirdLife-a. Originalan članak pročitajte na birdlife.org.

Vezane vijesti

Leave a Reply