Pušten suri orao sa satelitskim odašiljačem

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

 

Suri orao (Aquila chrysaetos) koji je u listopadu prošle godine stigao ozlijeđen u udrugu Sokolarski centar, uspješno se oporavio te je 29. travnja 2017. pušten u Nacionalnom parku Krka. Po prvi puta u Hrvatskoj orao je opremljen satelitskim odašiljačem koji redovito šalje podatke o lokaciji što omogućuje praćenje njegovog kretanja. U mjesec dana suri orao je prešao preko 1500 km u unutrašnjosti srednje Dalmacije.

Foto: BIOM

Početkom listopada prošle godine u udrugu Sokolarski centar u Dubravi (USC) kod Šibenika zaprimljena je ozlijeđena jedinka surog orla. Radilo se o mladom mužjaku kojem su bila ozlijeđena oba krila. RTG snimkom utvrđena je prisutnost 3 zrna sačme promjera 5 mm. Ova jedinka kritično ugrožene vrste ustrijeljena je u zaleđu Drniša. Zbog težine ozljeda, sukladno veterinarskom nalazu, ishod oporavka jedinke i njen povratak u prirodu bio je neizvjestan.

Nakon gotovo pola godine liječenja u USC-u, suri orao uspješno se oporavio te je bio spreman za povratak u prirodu. Pušten je na vidikovcu Rogovo iznad kanjona Među gredama u Nacionalnom parku Krka. Prije puštanja opremljen je satelitskim odašiljačem kako bi se moglo pratiti daljnje kretanje orla. Odašiljač je nabavila Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a odašiljač je na orla postavila i podatke prati ekipa Udruge BIOM. Odašiljač s baterijom na solarno punjenje nalazi se na leđima orla, a podatke o lokaciji šalje svakih pola sata. Tako se svakodnevno može pratiti kud se orao kreće, gdje noći te koliko se dugo zadržava na jednome mjestu. Ovakva je tehnologija sad po prvi put u Hrvatskoj korištena za praćenje surog orla.

Foto: BIOM

Područje Krke odlična je pozicija za puštanje orla jer ima sve kvalifikacije dobrog staništa za ovu vrstu. Dosad prikupljeni podaci o redovitim dnevnim aktivnostima pokazuju da se orao snašao u prirodi te da je s njim sve u redu. Prema obrascima kretanja može se ustanoviti da preferira stjenovita i viša područja s kojih ima dobar pregled na okolno područje dok izbjegava nizine. U mjesec dana suri orao je prešao preko 1500 km. U jednome danu prijeđe od nekoliko do više od stotinu kilometara. U potrazi za plijenom prošao je od Paklenice preko Benkovca, Zrmanje i Peručkog jezera sve do Lovreća. Još se ne može potvrditi je li zauzeo svoj teritorij, ali uspješan je u snalaženju velikim prostorom kojeg nadlijeće.

 

Više pročitajte na biom.hr

Pogledajte kratki video kretanja orla u periodu od 10 dana nakon puštanja:

Vezane vijesti

Leave a Reply