Rijetka vrsta ptice zabilježena na Ninskoj solani

posted in: Vijesti, Znanost | 0

 

Prutka sabljarka (Xenus cinereus) vrsta je ćurlina koja se rijetko viđa u Hrvatskoj i to samo za vrijeme selidbe. Prošli je tjedan uočena jedna jedinka ove vrste koja je ujedno 4. nalaz za Hrvatsku. Članovi udruge BIOM fotografirali su je na Ninskoj solani, 4. svibnja ove godine.

Solane, iako umjetne tvorevine, idealno su stanište za velik broja ptica. Zbog velike plitke vodene površine i muljevitih dijelova, solane predstavljaju značajan izvor hrane za mnoge vrste ćurlina. Ninska je solana vrlo ponosna na svoju raznolikost ptičjeg svijeta, a sada je bogatija za još jednu vrstu.

 

Foto: Biljana Ječmenica

 

Prutku se sabljarku može uočiti na vlažnom, muljevitom staništu poput solana gdje je ova jedinka i uočena. Obitava na vlažnim predjelima tundre, od Finske do istočne Azije. Selica je, zimuje na istoku i jugu Afrike, na jugu Azije te u Australiji. Gniježđenje traje od sredine svibnja do kraja lipnja, a nakon gniježđenja odrasle jedinke ubrzo kreću na migraciju, već početkom srpnja. Mladunci sele i do mjesec dana kasnije od njih. Proljetna migracija traje od sredine ožujka do sredine svibnja. Hrani se uglavnom kukcima, malim rakovima, mekušcima, ponekad i sjemenkama. Hranu energično traži trčeći i neprestano pikajući i prebirući po blatu. Prutku sabljarku kako je prepoznati po njenoj zdepastoj građi i kratkim narančastim nogama te dugim, blago zakrivljenim kljunom prema gore, koji je pri bazi svjetlije obojen.

Vezane vijesti

Leave a Reply