Rode se vraćaju!

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0

Vjerojatno su mnogi već primijetili da se njihovi crno – bijeli pernati susjedi vraćaju u svoja gnijezda kako bi i ove godine podigli mladunce. Rode su ptice selice i zimske mjesece provode uglavnom na području Afrike. Ali neke jedinke zbog klimatskih promjena i korištenja smetlišta kao alternativnih hranilišta zimuju u Europi.

Ova vrsta migrira u Afriku kroz dva uska prolaza preko Gibraltara i Bospora. Rode iz zapadne Europe se sele preko Gibraltara do zapadne Afrike, dok ptice istočne Europe sele jugoistočnom rutom preko Bospora u Tursku, Izrael, Jordan te preko Sinajskog poluotoka do Afrike gdje neke zimuju na području Sudana i Etiopije, a veći dio njih migraciju nastavlja do Kenije ili čak Južnoafričke Republike. Manji broj ptica migrira i preko Italije i Malte do Tunisa.

Najveći dio jesenske selidbe odvija se od sredine kolovoza do rujna. Mlade i stare jedinke uglavnom sele zajedno u velikim jatima. Lete tijekom dana i pritom se služe termalnim strujama radi kojih izbjegavaju let preko otvorenog Sredozemnog mora. Proljetna selidba roda traje od kraja veljače do početka travnja. Pritom se ne vraćaju sve rode već mnoge mlade, negnijezdeće jedinke, ostaju na  jugu dok ne postanu spolno zrele.

Ova roda snimljena je danas na svom gnijezdu u naselju Veliki Zdenci. Uskoro će početi uređivati i popravljati gnijezdo te će čekati svog partnera kako bi započeli gniježđenje.

Vezane vijesti

Leave a Reply