Trovali čagljeve pa ubili rijetkog supa | 24sata

Baka i djed, Janja i Anton Žic, u nedjelju su se odmarali u kući. Nešto je palo u vrt. Djed je izašao i na tlu ugledao bjeloglavog supa. Usta su mu bila zapjenjena te je brzo uginuo.

Tako priča Ivona Žorić iz Punata na Krku. Djed je odmah zvao veterinara, lovce i Grifon centar za zaštitu ptica grabljivica. Isti dan prijavljena je smrt još jednog supa iz Punata, koji je pao i uginuo u moru.

Od predsjednika Grifon centra Gorana Sušića doznajemo kako je to već treći slučaj ove godine.

– Već neko vrijeme čagljevi i divlje svinje na Krku ovčarima prave štete, pa sumnjamo da je ponovno počelo trovanje nalik na ono na Rabu 2004. Ptice su poslane na analizu u Zagreb, a cijeli slučaj smo prijavili ministarstvu, koje je od inspekcije za zaštitu prirode zatražilo da se krene s krim istraživanjem , što je policija pokrenula. Ovčari s Krka već su pričali o trovanju već nekoliko mjeseci smo svjesni da se to događa, zna se i tko to čini, ali nismo mogli ništa poduzimati dok se, nažalost, nije dogodilo ovo – kaže Sušić.

Trovanjem stradavaju i mladi koje ubijeni sup ne može othraniti.

– Zbog toga su supovi izumrli u Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Paklenici, dok ih u Makedoniji i Grčkoj ima malo – zaključuje Sušić.

Kazne za ubijanje ugroženih životinja su do 30.000 kuna za fizičke i do 200.000 za pravne osobe.

 

Meri Tomljanović, 24 sata

 

Izvor: Treći put ove godine: Trovali čagljeve pa ubili rijetkog supa | 24sata

Uginuli sup na Krku
Uginuli sup na Krku

Vezane vijesti

Leave a Reply