Tupik – rijetka vrsta u Hrvatskoj

posted in: Vijesti, Znanost | 0

 

Još jedna rijetka vrsta za Hrvatsku zabilježena je prošlog mjeseca u uvali Prapratno na Pelješcu. Tupik (Fratercula arctica), vrsta iz porodice njorki (Alcidae), gnjezdarica je na sjeveru Atlantskog oceana.

Tupik u uvali Prapratno, 17.5.2017. | Foto: Ian Jury

Ova isključivo morska ptica gnijezdi se na strmim morskim obalama, klifovima i stijenama u Norveškoj, na Islandu, Grenlandu, Newfoundlandu i drugim sjevernoatlantskim otocima. Relativno je široko rasprostranjen, a zimi još i šire te se može opaziti na otvorenom moru te u južnijim područjima sve do Kanara i Španjolske. U vrijeme hranjenja mladunaca hranu traži unutar 10 km od kolonije, ali može otići i dalje od 100 km.

Hrani se roneći za plijenom kojeg hvata na dubinama do 30 m iako može zaroniti i do 60 m. Većinom lovi sitnu ribu i to haringe, kapeline i pješčane jegulje. Tupici su veličine 26-36 cm. Prepoznatljivi su po crno-bijelom ruhu te krupnom trokutastom kljunu koji je spljošten bočno, a obojan plavosivo pri bazi te žuto-narančasto prema vrhu.

Tupik s plijenom u kljunu na otoku Skomer u UK | Foto: Joanne Goldby

Ova je vrsta visoko osjetljiva na klimatske promjene kao što su povišenje razine mora i kolebanja u rasprostranjenosti i količini plijena. Manjak plijena dodatno je izražen zbog neodrživog izlova ribe što utječe na samu uspješnost gniježđenja. Usto, tupici su kao i ostale morske ptice osjetljivi na zagađenje mora, a stradavaju i od ribarskih mreža.

Nalaz tupika u Jadranskom moru rijetka je pojava, ali nije neobična te ovo nije prvi nalaz ove vrste u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Leave a Reply