Uloga ptica u integriranoj proizvodnji voća

Tradicionalni nasadi voćaka iako imaju manji ukupni prinos od suvremenih te je izvođenje agrotehničkih radova napornije, ističu se većom biološkom raznolikosti te ekološkom ravnotežom, kako u nasadu, tako i oko njega. Same voće imaju veće habituse koji omogućuju gniježđenje raznim vrstama ptica koje se hrane raznim kukcima koji mogu uzrokovati štetu na voćkama.

U živici koja se često nalazi na rubovima tradicionalnih voćnjaka, gnijezde se različite vrste ptica, a ujedno u njima mogu pronaći hranu tijekom zime. Smanjena biološka raznolikost u suvremenim voćnjacima može dovesti do povećanog broja kukaca koji su za njih štetni. Najčešće takve situacije rezultiraju povećanom upotrebom pesticida, a time i financijskih izdataka, onečišćenja okoliša te povećanog udjela aktivnih tvari pesticida (rezidua) na plodovima voćaka.

Ptice mogu smanjiti potrebu za pesticidima u tradicionalnim nasadima hraneći se gusjenicama leptira koji uzrokuju štetu u voćnjacima. Najkorisnije vrste ptica kao što su vijoglav (Jynx torquilla), pupavac (Upupa epops), šumska (Phoenicurus phoenicurus) i mrka crvenrepka (Phoenicurus ochruros), muharica (Muscicapa striata) i crnoglava muharica (Ficedula hypoleuca), velika (Parus major) i plavetna (Parus cearuleus) sjenica, kukavica (Cuculus canorus), veliki (Dendrocopos major) i mali (Dendrocopos minor) djetlić i poljski vrabac (Passer montanus) u voćnjacima mogu naći obilje hrane ali često ne mogu pronaći povoljno mjesto za  podizanje mladih.

Ptice mogu imati veliki utjecaj na kontrolu štetnih kukaca. Samo jedan par sjenica u prosjeku ima šest do osam ptića u gnijezdu, a tijekom jedne sezone mogu imati i do dva legla. Računajući da ptići ostaju u gnijezdu 15 do 22 dana, broj odraslih kukaca i njihovih larvi, koje ptice uhvate za hranjenje mladih iznosi između 5000 i 8000 jedinki.

Kako možete povećati broj ptica u svom voćnjaku? Vrlo jednostavno, postavljanjem ručno rađenih kućica za ptice. Gnijezda možete postaviti na drvene stupove raspoređene duž redova voćki, u okolno grmlje ili idealno, uz rub šume gdje će uznemiravanje ptica biti minimalno.

Kućice za ptice trebale bi biti minimalno na visini od dva metra. Idealno ih je postaviti u jesen ili pred kraj zime kako bi se ptice na njih navikle.

Kućice je moguće kupiti, ali još ih je jednostavnije i jeftinije izraditi. Kućice se rade s dva tipa otvora, okruglim i ovalnim.

Okrugli otvor bi trebao imati promjer između 26 i 55mm, a ovalni 29×55 mm. Kućice s otvorom od 26mm mogu koristiti sjenice, za sve veće vrste ptica potreban je ipak nešto veći otvor od recimo 32 mm. Kućicu s otvorom od 55 mm rado će koristiti pupavac (Upupa epops), vrsta veoma korisna u voćnjacima koja sve više nestaje s poljoprivrednih površina. Kućicu s ovalnim otvorom koristit će crvenrepka.

Predlaže se postavljanje 10 kućica za ptice po hektaru ako se želi smanjiti širenje štetnih insekata, dok je u vinogradima potrebno postaviti 5 kućica. Zauzimanje 70% postavljenih kućica za ptice smatra se velikim uspjehom te ukazateljem da je iduće godine potrebno postaviti još dvije dodatne kućice kako bi se i povećao broj ptica u voćnjaku ili vinogradu.

Evo nekih prijedloga broja parova vrsta po jednom hektaru voćnjaka:

  • najmanje jedan par plavetnih sjenica
  • dva para velikih sjenica
  • najmanje jedan par vijoglava
  • jedan ili dva para crvenrepki
  • najmanje tri para vrabaca
  • jedan par pupavaca, muharica ili sličnih vrsta

Praksa je pokazala da već prve godine nakon što se kućice postave, svih 10 kućica bude zauzeto.

Upravo zbog toga, predlaže se da se postavi:

  • jedno gnijezdo s otvorom od 26 mm
  • 8 gnijezda s otvorom od 32 mm ili s ovalnim otvorom
  • najmanje jedno gnijezdo s otvorom od 55 mm

Kućice je potrebno očistiti u jesen ili krajem ljeta, idealno nakon berbe voća. Kućica bi trebala imati ili pokretno dno ili pokretan krov kako bi se iz unutrašnjosti moglo izvaditi staro gnijezdo i očistiti ptičji izmet.

Iduće sezone ptice će saviti novo gnijezdo te uglavnom nije potrebno ništa prethodno pripremati. Ako imate kućicu u kojoj se gnijezdi vijoglav ili pupavac, možete mu olakšati gniježđenje tako da u kućicu staviti šaku piljevine.

Investicija u kućicu za ptice zaista nije velika jer možete koristiti materijale koje već imate. Predlažemo vam da koristite drvene materijale debljine oko 20 mm ili izdubljene trupce drveća. Ne preporučujemo vam bojanje ili lakiranje drveta kućice jer će tako brže istrunuti s obzirom da će unutar gnijezda biti veća vlažnost, a boja ili lak će onemogućiti drvetu da “diše”.

Omogućavajući što većem broju ptica da boravi u vašem voćnjaku doprinijet ćete povećanju biološke raznolikosti u okolišu u kojem boravite.

 

Izvor: agroklub.com

Vezane vijesti

Leave a Reply