Zagreb – izložba fotografija: Maciej Szymański – Ptice

posted in: Događanja, Vijesti | 0

Zagreb – izložba fotografija: Maciej Szymański – Ptice

U srijedu, 29. siječnja 2014. u 19.30 u Galeriji Fotokluba Zagreb, otvorenje je izložbe: “PTICE” čiji je autor Nj. E. g. Maciej Szymański, veleposlanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj.

Ptice su svuda oko nas. U gradovima smo najčešće okruženi golubovima, grlicama i vrapcima, uz riječne i morske obale galebovima, a jezera povezujemo najčešće s labudovima i patkama. Time otprilike prestaje daljnje poznavanje ptica kod prosječnog stanovnika grada, što je prilično oskudno s obzirom da postoji između 9000 – 10 000 poznatih vrsta ptica.
Izložba “Ptice” stoga je zbog svoje neuobičajene teme zanimljiva ne samo kao fotografski događaj nego za sobom povlači i ozbiljan edukacijski potencijal. Autor Maciej Szymański na ovoj nam izložbi otkriva ljepotu jednog potpuno novog svijeta, njegovu kompleksnost i životnost. Akteri izložbe fotografirani su u različitim meteorološkim uvjetima, godišnjim dobima i stadijima aktivnosti, na tlu, u vodi i u zraku.

Fotografiranje ptica spada među najteže fotografske aktivnosti. “Modeli” su izuzetno plašljivi, vrlo pokretni i aktivni, a često obitavaju na teškim i nepristupačnim terenima. Stoga su metode koje Maciej Szymański koristi da bi im se približio, iste one koje koriste lovci ili vojni specijalci: strpljenje, usredotočenost i posebna oprema kao što su mreže, šatori i uniforme obojane u maskirne boje, što je u suštoj suprotnosti s odijelom i kravatom koje zahtijevaju u njegovoj profesiji veleposlanika.

Fotografirati je započeo u 2001. godini s analognim Canonom EOS 300. Maciej Szymański veliki je zaljubljenik u prirodu, a ptice su mu posebno zanimljive pa se više od 25 godina aktivno bavi njihovim promatranjem. Poznavanje tematike ptica pokazalo se kao velika prednost prilikom snimanja fotografija. Međutim, kako on sam kaže, njegova koncentracija na dokumentiranje zapažanja ili predstavljanje značajki ptica prilikom fotografiranja, stvara određeno opterećenje. Naime, fotograf mora biti vrlo pažljiv u takvim delikatnim trenucima, kad je ptica u kadru mirna samo nekoliko sekundi, da bi elementi koji utječu na kvalitetu slike (kompozicija, pozadina, svjetlo ili oštrina) bili adekvatni.

Godine 2007. s Canonom EOS 30D zakoračio je u svijet digitalnih aparata. Prvu pticu – Prutku migavicu – fotografirao je tada s objektivom Sigma 50-500/4,0-6,3 kao što sam kaže: “Šokiran „odličnom” kvalitetom efekta (danas bih ju smatrao mizernom) uvukao sam se u vrtlog fotografiranja ptica. Od tog trenutka ne mogu zamisliti izaći van bez fotoaparata. Naime, čak da i naiđem na najrjeđu pticu, a da ju nisam imao prilike fotografirati, ne bih osjećao isto zadovoljstvo kao prije.”
Danas fotografira ptice s fotoaparatom Canon EOS 7D s objektivima Canon: EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM i 400mm f/5.6L USM.

Na izložbi će osim 80 izloženih fotografija biti istovremeno prikazano i dodatnih 204 fotografija putem dva digitalna projekcijska ekrana.

Izložba ostaje otvorena do 17. veljače 2014.

Zagreb – izložba fotografija: Maciej Szymański – Ptice | Fotografija.hr.

Sadržaj u potpunosti preuzet s gornjeg linka odnosno s portala fotografija.hr te ukoliko prenosite sadržaj molimo vas da kao izvor navodite portal fotografija.hr

Vezane vijesti

Leave a Reply