Ždralovi -seoba i zimovanje!

posted in: Ptice i okoliš, Vijesti | 0
Ždral (Grus grus)

Ždralovi su velike ptice duge 100 do 130 cm, promjera krila većeg od 2 m. Imaju duge noge i vrat koji je u letu ispružen. Zbog sive boje tijela nazivaju se i sivi ždralovi. Krila su tamnije boje. Odrasle ptice na glavi i vratu imaju bijelu prugu, a na vrhu glave crvenu mrlju.

Razmnožava se uglavnom u močvarnim područjima i jezerima u sjevernim dijelovima Europe i Azije. U Hrvatskoj se mogu vidjeti za vrijeme seobe na jug u jesen i početkom zime, te u proljeće kada se vraćaju prema sjeveru. Zimu provode na području južne Europe, sjeverne Afrike i južne Azije. Migriraju u jatima koja su obično formirana u V oblik i često se glasaju u letu stoga ih možete čuti prije nego ih vidite.

Postoje tri glavna migracijska puta tijekom seobe iz sjeverne Europe. Prvi je zapadnoeuropski put kojim lete preko zapada Europe do zimovališta u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Maroku. Baltičko –mađarskim putem migriraju južno do nacionalnog parka Hortobágy u Mađarskoj u kojem se zadržavaju neko vrijeme radi odmora. Zatim nastavljaju preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije do sjeverne Afrike ili lete preko Balkana i Turske do istočne Afrike. Istočnoeuropski put je treći migracijski put kojim ptice lete preko Ukrajine, Krimskog poluotoka i Turske do konačnog odredišta u Etiopiji.

Više o migraciji ždralova kroz Hrvatsku možete pročitati iz znanstvenih radova:

Mingozzi, T., i dr. (2013.): Autumn migration of Common Cranes, Grus grus through the Italian Peninsula: new vs. historical flyways and their meteorological correlates. Acta Ornithologica 48(2): 165-177

Stumberger, B., Schneider-Jacoby, M. (2010.): Importance of the Adriatic Flyway for Common Crane (Grus grus). Proceedings 7th European Crane Conference, listopad 14–17. 2010, Stralsund, Germany, str. 64–68

Međunarodni projekt istraživanja i zaštite ždralova

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode su na poziv njemačkih kolega i u dogovoru s kolegama iz OD “Naše ptice” iz BiH prihvatili  koordinaciju za Hrvatsku i BiH europskog projekta istraživanja i zaštite ždralova.

Iako su u Hrvatskoj prije nekoliko desetaka godina bili redovita gnjezdarica radi nestanka pogodnih staništa dana ih nema. Službeno su na Crvenom popisu ugroženih vrsta ptica RH kao izumrla vrsta. Nažalost možemo ih samo promatrati tijekom seoba na sjever, radi gnježđenja ili na jug radi zimovanja.

Ždralovi u letu

Osnovni zadatak, ovog projekta je skupiti što točnije podatke o njihovim selidbenim pravcima i zimovališnim mjestima okupljanja, bez čega je teško ili nemoguće osmisliti uspješne projekte zaštite pa možda i povratka te vrste kao redovite gnjezarice.

Koordinatorica za Hrvatsku i BiH je Davorka Kitonić:
Adresa: Davorka Kitonić, Crepina 44, 20355 Opuzen Hrvatska

Mob: ++ 385 / 98 / 160-16-28, E-adresa: davorka.kitonic@st.t-com.hr

Ždralovi na odmorištu

Stoga, ako bilo gdje opazite ždralove , ispunite priloženi obrazac i pošaljite ga koordinatoru, ili podatke izravno unesite na stranici EuropeanCrane, gdje možete naći i detaljnije informacije o projektu.

Za sva pitanja i nejasnoće obratite se koordinatorici projekta.

Napomena: U Europi se službeno vode tri vrste (sivi ždral Grus grus, ždral krunaš Antropoides virgo i snježni ždral Grus leucogeranus), ali u Hrvatskoj i BiH je dosad sigurno zabilježen samo sivi ždral. Redovito se viđaju za vrijeme seobe i zimi, ali njihova brojnost i mjesta zadržavanja nisu dovoljno poznati. Stoga će svaki Vaš prilog biti više nego dobrodošao.

Preuzeto sa stranice www.ptice.hr Originalni tekst i priloženi obrazac možete pogledati ovdje.

Vezane vijesti

Leave a Reply