Zimsko prebrojavanje ptica 2016

posted in: Događanja, Vijesti | 0

U tijeku je zimsko prebrojavanje ptica vodarica, poznatiji kao IWC odnosno International Waterbird Count. Kroz cijeli siječanj volonteri, zaljubljenici u ptice i prirodu, te djelatnici javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima sudjeluju u prebrojavanju ptica na unaprijed određenim vodenim tijelima, tokovima ili morskim obalama.

Područja od interesa za prebrojavanje možete pregledati na sljedećoj karti:

Ako ste zainteresirani da na nekom od ponuđenih područja vi napravite zimsko prebrojavanje ptica, možete pogledati online tablica te zapisati u njemu koje je vaše područje od interesa. Ukoliko želite raditi na vodenom toku, tijelu ili morskoj obali koja nije zavedena kao lokacija, slobodno prebrojite na odabranom području te će se zavesti među IWC lokalitete u Hrvatskoj.

Online tablica s popisom popisivača ptica i lokacijama

Za prebrojavanje se može koristiti terenskim obrascem na kojeg bilježimo opažanja. Terenska opažanja treba kasnije treba pretipkati u obrazac za predaja podataka te poslati na iwc@biom.hr. Obrasci poslani tu prosljeđuju se udruzi BIOM te nacionalnom koordinatoru Tiboru Mikuški. S obzirom na količinu obrazaca koje koordinator zaprima, molimo za strpljenje za povratnu informaciju.

Ovdje preuzeti terenski obrazac
Ovdje preuzeti obrazac za predaju podataka

U nekim situacijama, tamo gdje je prisutan veliki broj ptica, samo prebrojavanje mogu olakšati ručni brojači. Udruga BIOM nabavila je 15 primjeraka (10 digitalnih i 5 mehaničkih) te ih se može posuditi na zahtjev. Također, vrlo povoljno ih možete i sami naručiti putem interneta.

I na kraju, više informacija o vrstama od interesa za promatranje ptica možete saznati u predavanja Ivana Budinskog koje je održao u prosincu 2015 u sklopu projekta Ptice oko nas.

IWC by BIOM

Vezane vijesti

Leave a Reply